matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 2178,
2177
,
2176
,
2175
,
2174
,
2173
,
2172
,
2171
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Ola:
{z ∈ C: Im(2z + i) ≥ 0}
2
kiki:
rozwiąż nierówność: (2
x
+3)(32−2
x
) ≥0
23
p:
1
1
wyznacz ∩n∊N A
n
oraz ∪n∊N A
n
dla A
n
= (1−
, 1+
)
n
n
2
Anonim:
Jeśli mamy do czynienia z wykresem funkcji liczbowej 𝑦 = 𝑓(𝑥), to każda prosta równoległa do osi Oy ma z nim co najwyżej jeden punkt wspólny.
3
xyz:
Rozwiąż równanie cos(x)= −
√
2
2
w przedziale <−2π; π>
7
o rany julek:
Dwa jednakowe źródła światła ustawiono na fotometrze Bunsena w odległosci wzajemnej 2d
1
3
ola:
czy jakas dobra dusza mogla by mi krok po kroku wytlumaczy ta metode bl szuakalam na internecie ale nie moge zrozumiec bo malo gdzi jest tlumaczone krok po kroki
3
olszakumpel:
x
2
−3x−2
−2x
4
+6x
3
+4x
2
−12x
=0 Podaj najmniejszy i najwiekszy x, który nie należy do dziedziny
4
louis:
Ktoś może mi powiedzieć o co chodzi dokładnie w tym stwierdzeniu matematycznej definicji algorytmu?
11
Piotr 10:
FIZYKA
W dno stawu o głębokości h=4m został wbity pal, który wystaje pół metra nad powierzchnią wody.
6
Ołówiowy:
(AxA) / (BxC)
2
aaaa:
|z−1| + ℤ = 3 przez ℤ oznaczyłem sprzężoną liczbę zespoloną.
7
frank:
Mógłby mi to ktoś nieco przybliżyć, żebym lepiej zrozumiał: "Mając dany punkt P(x , y) i okrąg o środku w punkcie O(x0 , y0)
3
alvaerz:
∀x∊R ∀ε>0∃φ>0: x
2
φ<ε Czy mógłby mi ktoś opisać to słowami po polsku?
0
Krzysiek:
:::rysunek:::
2
Krzysiek:
W ostrokątny trójkąt ABC wpisano trójkąt MNP w ten sposób że punkt M lezy na boku AC punkt N
2
Grabowski:
https://zapodaj.net/plik-H7aKvxUSs5 Umie ktoś zrobić to zadanie?
2
kuba123:
Cześć, jak obliczyć pochodną z tej funkcji? byłbym wdzięczny jakby mi to ktoś rozpisał. Dziękuję
16
alvaerz:
zaneguj zdania
1
olala:
Z pierwszego pojemnika zawierającego 6 balonów czerwonych i 4 balony żółte losujemy jeden balon i nie oglądając go wkładamy do drugiego pojemnika, w którym początkowo było 7 balonów żółtych
7
qwerty:
Witam, potrzebuje rozwiązania krok po kroku tego zadania: Oblicz ekstrema warunkowe funkcji: f(x,y )= x
2
+ y
2
pod warunkiem: g(x,y) = x
2
+ y
2
− 16 =
2
Nskfjwk:
Niech At= {x∊R: |x|≤ t
2
} t∊R. Wyznaczyć ∩ At t∊R
6
kłopot:
3
<x
−x
Jak to zrobić?
0
Nskfjwk:
Niech At= {x∊R: |x|≤ t
2
} t∊R. Wyznaczyć ∩ At t∊R
8
Zuzu:
1
Kat x jest ostry i sinx− cosx =
.
√
2
Oblicz sin
2
x − cos
2
x
3
zad:
.Samolot leci z miasta A do miasta B, połozonego na wschód od A w odległosci s. Predkosc samolotu w powietrzu wynosi v1. Oblicz czas przelotu: t1 – w bezwietrzna pogode, t2 – gdy
4
Krzysiek:
Dane są trzy niewspółliniowe punkty A,B,C
2
Krzysiek:
1
Krzysiek:
6
Kasia:
Prostokąt ma wymiary 16 cm x 7 cm. Jego długość zwiększono o
3
4
długości O jaką część szerokości należy zmniejszyć jego szerokość, żeby pole prostokąta się nie
5
Krzysiek:
3
Sue:
Bardzo proszę o dokładny opis rozwiązania, dlaczego takie przedziały itp. Bardzo dziękuję! Składanie funkcji: f(x)= x dla x<0 , g(x)= 2x+1 dla x >1
6
mam pytanie:
w okrąg o promieniu 11 wpisano trapez równoramienny o przekatnej 17 , wyznacz kąty tego trapezu. .
1
xxx:
Oblicz używając wzoru de moivre'a:
√
3
−1
6
√
i−1
(ten pierwiastek szóstego stopnia jest nad całym wyrażeniem)
6
Krzysztof98:
Korzystajac z definicji pokazac ze podane funkcje sa parzyste lub nieparzyste f(x)=
5
√
x
3
+2x
1
Anonim:
Komplet kuchenny złożony ze stołu i czterch taboretów kosztował 600zł a cena taboretu była równa 70zł
23
Aruseqq:
Czym jest Sigma?
13
Monika:
Proszę o pomoc w udowodnieniu, że dla każdej liczby R prawdziwe jest: (x+1) (x+2) + (y+1) (y+2) +1 >= (x+2) (y+2)
2
alvaerz:
(p ⇒ q) ⇐⇒ ((¬q) ⇒ (¬p))
0
Krzysiek:
:::rysunek::: dany jest trójkąt równoboczny o boku długośći a
4
Krzysiek:
6
Krzysiek:
4
Krzysiek:
11
tomasz:
Zapisz poniższe zdanie logiczne w postaci symbolicznej i rozstrzygnij ich prawidziwosc jesli z faktu ze krakow jest na poludnie od warszawy wynika ze krakow nie jest na poludnie od
6
aleks:
Przedstaw implikację (p → q) używając alternatywy i negacji jednego ze zdań p, q. Z góry dziękuję!
2
Anonim:
Pani Anna i Pani Zofia ulokowały swoje oszczędmości w różnych funduszach inwestycyjnych Anna 1500zł w funduszu Skarbczyk Zofia 1200zł w funduszu twój zysk po roku łączny zarobek
2
:DD:
Mam wykazać, że iloczyn n kolejnych początkowych liczb nieparzystych podzielony przez iloczyn n
1
kolejnych początkowych liczb parzystych jest mniejszy od
√
2n
Czy da się to zrobić indukcją? Dochodzę niestety do nierówności:
8
alvaerz:
∧ czy ten znak znaczy i czy znaczy istnieje
11
Nikto0:
Proszę napisać czy dobrze i tylko tyle nic więcej https://zapodaj.net/plik-FxseEf6uJ8
2
Nikto0:
A tutaj dobrze myślę trzeba potęgę czyli (x
3
−4x
2
−4x+1) przyrównać do zera proszę nie podawać rozwiązania tylko napisać czy tak to zrobić (x−4)
(
x
3
−4x
2
−4x+1)=1
6
andrew:
Wyznaczyć granicę funkcji w zależności od parametru t. sin
n
(t)
8
tyu:
5
Krzysiek:
5
abcde:
sin2x=−1
0
Krzysiek:
1
ali:
Z odcinka o długości 1 wylosowano dwa punkty, dzielące ten odcinek na trzy części. Jakie jest prawdopodobieństwo, że środkowa część jest najkrótsza?
4
Darusia:
Oblicz granicę:
1
(
4
√
n
4
+n
3
)−n
1
gracek:
Wykaż, że jeżeli x,y to liczby naturalne i (7y+1) | (7x+3),
7x + 3
to
≡ 3 mod (7)
7y + 1
4
Krzysiek:
1
12:
rozwiążcie wg definicji wartości bezwg. |x| ≤ |y−1| coś mi nie pasuje dla x > 0 że ma być operator lub, powinno być i
16
abc:
Wyznacz kat rozwarcia stozka wiedzac ze istnieja 3 parami prostopadle do siebie tworzace stozka.
7
mam pytanie:
wyznacz miary kątów trójkata o bokach 2,3,
√
19
7
1224xy:
Wyznacz wartość sin13° w zależności od a=cos26°
6
Ołówiowy:
Zaneguj zdania ∃x∊R
x≥0)∧(x+1<0)
17
anna:
podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest trójkąt ABC Wysokość SD ma długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt którego tangens jest równy 1/2
0
Krzysiek:
1
Alex:
Jeśli pewne urządzenie kosztuje c zł a koszt jego miesiecznej eksploatacji wynosi m zl to po n miesiacach ekspolatacji mozna obliczyc jego sredni miesieczny koszst (k), korzystajac ze
2
Krzysiek:
Przez punkt P który leży wewnątrz trójkąta ABC prowadzimy trzy proste równoległe do boków
0
izis:
Może będzie pomocne https://www.youtube.com/watch?v=DgK-822bDP4&t=802s
3
abc:
a)Slawek jest o 5 lat starszy od janka.10 lat temu slawek byl dwa razy starszy od janka.Ile lat ma kazdy z chlopcow?
3
Krzysiek:
2
p:
https://matematykaszkolna.pl/forum/159356.html W jaki sposób tutaj opuściliśmy ten zewnętrzny moduł z ||z
1
|−|z
2
|| na |z
1
|−|z
2
| potem
2
Monika:
Wiem, że liczba 3 jest nieparzysta. A liczba −3 także jest nieparzysta? Bierzemy −3 pod uwagę? Bo mam zagwozdkę, chodzi o zad. z prawdopodobieństwa.
2
Krzysiek:
4
Krzysiek:
4
Kuba:
jak udowodnić ze √2 + √3 jest liczbą niewymierną?
2
Julka:
Proszę o pomoc nie wiem jak policzyć tą Δ i pierwiastki
76
frycek:
mam wyrazy początkowe: a
1
= 1
0
mika:
Jak zrobić cień tabeli w Wordzie taki np jak na zdjęciu? https://images2.fotosik.pl/80/2b69715ea4453c7egen.jpg
5
Krzysiek:
Minął już miesiąc od rozpoczęcia nauki w szkole .Zadań do rozwiązania na forum jest jak na
5
P:
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak działa ten algorytm nwd z modulo? Nie zbyt to rozumiem dlaczego przypisuje się resztę z dzielenia danej liczbie
7
kasztan:
Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania 3x
2
+ (m − 3)x + m + 5 = 0 jest większa od 8/3.
6
Krzysiek:
2
xyz:
prosze o pomoc w tym zadaniu ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami prostokątnymi o
4
Magda *.* :
3 * ( 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15 + 3 do potęgi 15) proszęę o pomoc
1
Krzysiek:
2
nigerson:
Znajdź liczbę całkowitą, która ma dokładnie 4 dzielniki, wiedząc, że jednym z nich jest 49.
7
o rany julek:
2l
2
−a
2
cosγ=
kl
2
−a
2
W powyższym wzorze obrazującym zależność kąta dwuściennego
od krawędzi
a−podstawy
11
Krzysiek:
Dobry wieczór
10
Krzysiek:
:::rysunek::: Dane sa dwa okręgi o(B,r
1
) i o(C,r
2
) sa one styczne zewnętrznie .
4
Ola:
Czy to zadanie rozwiązałam poprawnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
1
kentra:
Witam, mam problem z pewnymi przekształceniami funkcji sinus oraz cosinus. Podstawowe rozumiem w miarę
7
Krzysiek:
5
Krzysiek:
Dany jest trapez ABCD.
3
Krzysiek:
1
Krzysiek:
W wielokącie wypukłym który ma 13 boków poprowadzono wszystkie przekątne.
4
Krzysiek:
Ile co najwyżej kątów ostrych może mieć dowolny wielokąt wypukły?
0
Krzysiek:
Czy istnieje wielokąt który ma k razy więcej przekątnych niż boków ?
9
Joanna:
W kasynie są dwa identyczne z zewnątrz, automaty do gry. W jednym z nich można wygrać z prawdopodobieństwem ½, w drugim z prawdopodobieństwem ¼. Automat wybieramy losowo.
2
Krzysiek:
0
Krzysiek:
4
Nadii:
Mamy 10 urn. Do czterech wrzucono po 4 kule białe, 4 czarne i 1 niebieskiej, a do sześciu pozostałych − po 2 kule białe, 3 czarne i 4 niebieskie. Z losowo wybranej urny losujemy
7
Monika:
Proszę o pomoc: Wyznacz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego pole powierzchni bocznej
17
Mu Zhuohua:
3
robercik:
Wewnątrz równoległoboku 𝐴𝐵𝐶𝐷 wybrano punkt 𝐸 taki, że 𝐴𝐸 = 𝐵𝐸 oraz ∠𝐴𝐷𝐸 = 90 stopni. Punkt 𝑀 jest środkiem boku 𝐶𝐷. Wyznacz miarę kąta 𝐸𝑀𝐵
15
świrekmatematyczny:
hej, wytłumaczycie mi jak zrobić zadanie nr 14
2
jendrzej:
Mam zadanie W kartonie znajduje się 20 żarówek, w tym pewna liczba żarówek wadliwych.
7
Liwia:
W trójkącie ABC, ∡C=90, przedłużono bok AC poza punkt C o odcinek CB
1
, ICB
1
I=ICBI oraz bok BC poza punkt C o odcinek CA
1
, ICA
1
I=ICAI. Połączono punkty A
1
i B
1
. Wykaż, że przedłużenie
2
Mu Zhuohua:
2
Mu Zhuohua:
0
Mu Zhuohua:
:::rysunek::: Na prostej k obieramy dwa różne punkty A i B i rozpatrujemy dwie półproste półprostą P
1
o
3
Monika:
Jak rozpisać |x1 − x2 | = 3 żeby zobaczyć wzory Viete'a? Proszę o wskazówkę.
4
Mu Zhuohua:
4
Veru:
Wykaż, że jeśli α ∊ (0°,45°)∪(45°,90°), to
3
KlasaV-VIII:
Dwaj robotnicy mają wykonać wspólnie pewną pracę w ciągu 16 dni .
2
Mu Zhuohua:
4
Mu Zhuohua:
Mam w definicji odległości że jeśli wszystkie trzy punkty A,B,C są niewspóliniowe to zachodzą
2
Emeryt 6-latek :
7
Mu Zhuohua:
4
Mu Zhuohua:
2
Emeryt 6-latek :
3
Martyna:
Tangens kąta ostrego w trójkacie prostokatnym jest równy
3
4
a przeciwprostokątna 30. Oblicz sin α i cos α
8
Martyna :
Kąt α jest rozwarty oraz sinα=7/25. Oblicz wartość wyrażenia:
cosα+tgα
sinα
5
Emeryt 6-latek :
2
spośród:
spośród 8 kluczy wiszących na ścianie 2 pasują do zamka. wybieramy losowo klucz. jeśli nie uda się nim otworzyć zamka, odkladamy go na bok i wybieramy następny również losowo itd. aż do
2
Emeryt 6-latek :
2
KlasaV-VIII-:
2
magda:
Punkty M i N leza na jednej scianie kata dwusciennego i sa oddalone od jego krawedzi odpowiednio o 24cm i 40cm.Odleglosc punktu N od drugiej sciany tego kata dwusciennego jest
2
KlasaV-VIII:
3
Łukasz:
rozwiąż równanie
8
KlasaV-VIII:
18
PATIIIIII:
Oblicz długość łuku stanowiącego 1 okręgu o średnicy 6√5 − 3 −
4
Paweł:
log2 = m. Liczbę log
5
2 wyraź w zależności od m.
9
KlasaV-VIII:
4
Justyna:
Oblicz f. Trygonometryczne mniejszego z kątów ostrych w Δ prostokatnym ,w którym przyprostokątne róznia się
8
olcia:
Na ile sposobów można rozmieścić 8 książek na trzech półkach?
5
Adamm:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste x ≠ 0, takie że x, x
2
i 1/x mają te same cyfry po przecinku.
20
erzi:
podstawą ostrosłupa czworokątnego jest trapez równoramienny. Podstawy o długości 2a i a oraz ramiona o dług a
2
Justyna:
do ramienia końcowego alfa należy punkt p.oblicz wartość funkcji trygonometrycznej tego kąta jesli punkt beta ma współrzedne (5.12)
3
kultor:
Ciąg F
n
jest ciągiem Fibonacciego. Ile jest równa suma F
1
+ F
3
+ F
5
+ · · · + F
2n−1
? Czy tutaj chodzi po prostu o wzór na ciąg Fibonacciego, że każdy następny wyraz jest sumą dwóch
9
urtyk:
Witam, mam problem z rozwiązywaniem takich zadań, wiem mniej więcej jak się je rozwiązuje ale czasami
2
KlasaV-VIII:
3
marysia:
a) y=x(x−6) b)y=1/2(x+6)(x−2)
4
KlasaV-VIII:
23
KlasaV-VIII:
Napotkałem taki mały problem
13
snake:
:::rysunek::: Boki trójkąta ABC mają długość |AB| = 8 |BC| = 11 |CD| = 5. Odcinek CD jest środkową w tym
6
KlasaV-VIII:
1) Udowodnij ze dla każdej liczby naturalnej n>1 prawdziwy jest wzór
18
julkaxvx1:
Woda płynąca z kranów: A, B i C może napełnić basen w ciągu 6 godzin. Woda płynąca tylko z kranu A napełnia w ciągu godziny 1/12 basenu, a tylko z kranu B 1/15 basenu. Ile czasu
21
grus:
Tworzymy liczbę dwucyfrową ze zbioru cyfr {1,2,3,...9} najpierw losujemy jedną liczbę będącą cyfrą dziesiątek a następnie druĝa bedącą liczbą jedności
5
BoloLo:
W trójkącie ABC mamy dane: A(−3, 2), B(1,4), BD=[−8,2]. Punkt D jest środkiem boku AC. Oblicz długość środkowej BD, współrzędne wierzchołka C.
8
pomocy:
Oblicz log16 2√2−3
2/(log5 3)
4
buba:
√
5
suma cosinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym wynosi
. Oblicz sumę
2
kwadratów tangensów tych kątów.
5
KlasaV-VIII:
Znajdz taka liczbę dwucyfrową żeby suma jej cyfr wynosiła 9 i zeby po przestawieniu jej cyfr
9
rado123:
Liczby a,b,c sa dodatnie.
a
b
a) Udowodnij, ze
+
= ≥2
b
a
b) Udowodnij, że jeżeli a+b+c=6, to abc≤8
7
KlasaV-VIII:
Pies znajdujący sie w punkcie A pogonił za lisem który był w odległości 30 m od psa
4
KlasaV-VIII:
55
Rrg:
Jeden z pracowników firmy, zaczął korzystać z lokaty pracowniczej z oprocentowaniem 5% w skali roku z coroczną kapitalizacją odsetek, trafiającą automatycznie na lokatę. Pierwszego
4
KlasaV-VIII:
Spośród czterech liczb każda następna jest o 4 mniejsza od poprzedniej Iloczyn pierwszej z tych liczb i drugiej jest o 224 większy od iloczynu trzeciej i czwartej
3
ffff:
Czesc Mariusz
Jak tam leci ?
2
Asia B:
Witajcie. Czy znajdę gdzieś na stronce plik aby wydrukować ciągiem całą teorię? rewelacyjne opracowanie
3
KlasaV-VIII:
Takie zadanie
9
KlasaV-VIII:
Dziadek i babcia maja razem 147 lat
4
~~miks:
W trójkacie ABC poprowadzono odcinki AD, BE i CF w ten sposób, z˙ e punkty D, E i F sa˛ srodkami odpowiednio odcinków BE, CF i AD. Oblicz pole trójkata ABC jezeli pole trójkata
4
lidia:
W każdym z pięciu kubków znajduje się albo kawa,albo kakao,albo,mleko.Ogółem kawy jest 2 razy więcej niż kakao.Żaden z napojów nie jest nalany do trzech kubków.W którym kubku jest kakao?
9
abc:
Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie czegoś tak idiotycznego jak to zadanie: "Pewnego dnia Pan Stefan zauważył na swojej działce kolonie mrówek. Obserwując ich zachowanie
3
konus:
Zadanie tyczy się grafów, ale nie chciałbym go rozwiązywać tylko zmodyfikować i mam nadzieje na waszą pomoc. Mianowicie tak wygląda treść tego zadania:
1
Romeoyo:
Cześć, mam zadanie o treści:" Wykaż, że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych jest zawsze
9
hickok:
Takie zadanie na rekurencje, a przynajmniej tak mi się wydaje: "Wiedząc, że truteń płodzony jest bezpłciowo z królowej, a królowa płodzona jest płciowo z
57
Arnhus:
narysuj wykres funkcji y=sgn(x−2)
7
Kucyk:
Takie zadanko z rekursji mi się trafiło "Mamy do dyspozycji kostki domina o długości n = 1 oraz n = 2. Zbadaj ile można utworzyć
6
oracle:
Zadanko z płotem, czy ktoś będzie w stanie pomóc? Treść zadania w linku. Już chyba czwarty dzień próbuje i nic.
4
mongoł:
Rozważ układankę z dwoma elementami R i L z następującą regułą podstawiania: element R zastąp przez RL,
0
KlasaV-VIII:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15.
0
KlasaV-VIII:
Jeżeli do liczby dwucyfrowej dopiszemy z prawej strony cyfrę jej dziesiątek to otrzymamy
2
miasta:
miałam ostatnio sporo stresu ale takiego na prawdę dużego, przeżyłam traumę, mam problemy z pamięcią i koncentracją a mam mocno odpowiedzialna pracę i muszę wielu rzeczy pilnować. Wiem,
4
Janek:
W pewnej ankiecie wzięło udział 100 respondentów. Odpowiedzieli oni na pytanie "Jaką partię popierasz?". Partię A wskazało 20 osób, partię B wskazało 50 osób, zaś partię C wskazało 30
2
KlasaV-VIII:
Numer ostatniej strony książki wynosi 710
2
Koala:
Nie pytam o rozwiązanie ale raczej o wskazówkę. Mając takie zadanie "Pewna firma zajmująca się transportem kolejowym prowadzi działalność w następujących miastach:
2
KlasaV-VIII:
Znajdz takie 3 liczby żeby ich suma wyniosła 45 i aby pierwsza liczba stanowiła 0,4 drugiej , a
6
KlasaV-VIII:
Suma dwóch liczb wynosi 57460
1
KlasaV-VIII:
Średnia geometryczna dwóch liczb jest o 12 większa od mniejszej z tych liczb
2
2137:
Dane są punkty A (−2,−5) , B(7,1) C(−2.3) Wyznacz równania symetralnych dwóch dowolnych boków trójkąta ABC i oblicz współrzędne punktu przecięcia się symetralnych boków tego trójkąta .
6
KlasaV-VIII:
Podziel 45 na 4 równe części tak aby po dodaniu do pierwszej 2 ,po odjęciu od drugiej 2 ,po
3
aGusia:
Podstawą ostrosłupa prostego jest prostokąt o bokach długości 6 cm i 8cm. Dwie spośród jego ścian bocznych są trójkątami równobocznymi. Oblicz wysokość tego ostrosłupa (rozpatrując dwa
7
KlasaV-VIII:
Przez jaka największa liczbę jest podzielna różnica dowolnej liczby trzycyfrowej i liczby
3
KlasaV-VIII:
Raczej do informatyków takie pytanie
5
KlasaV-VIII:
Do sklepu przywieziono spirytus w 48 skrzynkach dwóch wielkości
4
Matematyk:
Jaki może być tego wynik bo już normalnie nie mam sił. Sprawdzam z aplikacją i dostaje inny wynik. Pochodna do policzenia
3
KlasaV-VIII:
Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 7
10
Monika:
Czy mając równanie np. sinx + tgx = 1/2 muszę na wstpie zrobić założenie, dla jakich kątów tg nie istnieje?
2
KlasaV-VIII:
6
KlasaV-VIII:
6
Lolek:
Jaka jest największa liczba kawałków pn, na które możemy podzielić pizzę za pomocą n prostoliniowych cięć
2
xyx:
Wykaż,że :
3
KlasaV-VIII:
Rozmieniono 25 zł na 20−groszówki i 50−groszówki
16
Klasa V-VIII:
Przedstaw rownanie
9
KlasaV-VIII:
4
anna:
pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wszystkich krawędziach równej długości jest równe 2
√
3
+ 12
3
Fredro:
Na drugim ramieniu kąta α w położeniu standardowym leży punkt P, którego odległość od początku układu współrzędnych jest równa 15. Wyznacz współrzędne punktu P, jeśli:
1
siemanko123:
Wykaż, że 1/1
2
+ 1/2
2
+ 1/3
2
+ 1/4
2
+ ... + 1/2023
2