Udowodnij, że...
rado123: Liczby a,b,c sa dodatnie.
| | a | | b | |
a) Udowodnij, ze |
| + |
| = ≥2 |
| | b | | a | |
b) Udowodnij, że jeżeli a+b+c=6, to abc≤8
5 maj 21:20
PW: Oba rozwiązuje się w jednej linijce stosując nierówność między średnią arytmetyczną a
geometryczną.(dla 2 lub dla 3 składników).
5 maj 21:24
Janek191:
a) a > 0 i b > 0
Dla dowolnych a , b ∊ ℛ
( a − b)
2 ≥ 0
a
2 − 2 a*b + b
2 ≥ 0
a
2 + b
2 ≥ 2a*b / : (a*b)
ckd.
5 maj 21:27
Eta:
Z nierówności między średnimi am−gm
c.n.u
2/ podobnie
3√abc≤2 ⇒ abc≤ 8
c.n.u
5 maj 21:28
pigor: ..., z założenia a+b+c = 6 i z
nierówności między średnimi g ≤ a :
b)
3√ abc ≤
13(a+b+c) =
13*6 ⇒
3√abc ≤ 2 /
3 ⇒
⇒ abc ≤ 2
3 ⇔
abc ≤ 8 . ... c.n.u .
5 maj 21:29
PW: No to trzeci sposób na a):
Udowodnić, że nierownośc
jest prawdziwa dla wszystkich x > 0 (sprowadza się do nierówności kwadratowej w zbiorze (0,
∞)).
5 maj 21:30
Eta:
5 maj 21:33
rado123: Nie ma innego sposobu na b) niż to z różnicami międzi średnimi?
5 maj 21:36
Daniel: Udowodnij, ze jezeli pewne dwie liczby ab+b+1, bc+c+1, ca+a+1
sa rowne 0, to takze trzecia z nich jest rowna 0.
23 wrz 11:47
24 wrz 12:49