Im
Ola: {z ∈ C: Im(2z + i) ≥ 0}
Jak oznaczyć to na układzie współrzędnych? Czym dokładnie jest Im?
10 paź 21:42
wredulus_pospolitus:
Im(z) = Im(x+iy) =
y 
Na chłopski rozum −−− to co stoi przy 'i' jest częścią urojoną
więc:
Im(2z + i) = Im( 2(x+iy) + i) = Im(2x + i(2y+1)) = 2y+1
i teraz rozwiązujemy: 2y+1 ≥ 0 −−−> y ≥ − 1/2
więc na płaszczyźnie zaznaczasz prostą: y = −1/2 i zakreskowujesz wszystko powyżej tejże
prostej
10 paź 21:58
wredulus_pospolitus:

Na jakiej uczelni się uczysz? Jaki kierunek?
10 paź 21:59