Procenty
KlasaV-VIII:
Napotkałem taki mały problem
| | 50 | | 5 | | 1 | |
50%= |
| = |
| = 0,5= |
| |
| | 100 | | 10 | | 2 | |
| | 2 | |
A jak mam zapisac 66 |
| %? |
| | 3 | |
| | 2 | | 200 | | 200 | | 1 | | 200 | | 2 | |
66 |
| %= |
| /100= |
| * |
| = |
| = |
| tak dobrze? |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 100 | | 300 | | 3 | |
23 wrz 21:36
wredulus_pospolitus:
dobrze
23 wrz 21:44
KlasaV-VIII:
Zadanie jest takie .
na odcinku jednotorowej kolei żelaznej o długości 20km należy ułożyć szyny .
Na składzie znajdują sie szyny o długośći 25 m i 12,5 m .
Jeżeli do ułożenia wziąć wszystkie szny o długości 25m to szyn o długości 12,5 należy wziąć
tylko 50 % ich ilości .
Natomiast jeśli do ułożenia wziąć wszystkie szyny długości 12,5m ,to szyn o dlugości 25 m
| | 2 | |
należy wziąć 66 |
| % ich ilości |
| | 3 | |
Ile szyn każdego rodzaju znajduje się w składzie
x− ilość szyn długości 25m
y−ilość szyn długości 12,5m
{25x+0,5*12,5y=20000
Dobry ten układ jest?
23 wrz 21:52
KlasaV-VIII:
100x+25y=80000
100x=80000−25y
| | 80000−25y | |
x= |
| =800−0,25y |
| | 100 | |
z drugiego teraz
75y+100x=120000
75y+100(800−0,25y)=120000
75y−25y=120000−80000
50y=40000
y=800−szyn 12,5m
x=800−0,25*800=600 szyn 25 m
23 wrz 22:15
Mila:
Sprawdź ,czy spełnione są warunki zadania.
Zaraz będę liczyć.
24 wrz 22:01
Mila:
25x+(25/4)y=20000 /:25
(50/3)x+(25/2)y=20000 /:25
============
=============
==========
y=800
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Spr. war.zadania
| | 1 | |
600*25+ |
| *800*12.5=15000+5000=20000 zgodność |
| | 2 | |
| 2 | |
| *600*25+800*12.5=10000+10000=20000 zgodność |
| 3 | |
24 wrz 22:16
Klasa V-VIII:
Dziękuje

Jutro troche też porozwiązuje zadan tekstowych
24 wrz 22:19
kerajs:
To oczywiście nieprawidłowe rozwiązanie.
PS
półtora + półtora = całytor
25 wrz 11:03
Mila:
Taaaaaaaaaaaak.
Kontekst realistyczny
25 wrz 14:55
kerajs:
Kolej żelazna, czyli lokomotywa z wagonami jeździła (i nadal jeździ) po torze złożonym z
podkładów i dwóch szyn.
Powyższe obliczenia i sprawdzenie jest zrobione tylko dla jednej 20 km szyny, czyli tylko dla
''półtora''.
25 wrz 18:35
Mila:
No niech się martwi autor zadania.
To "półtora"
25 wrz 18:54
Klasa V-VIII:
Zadanie pochodzi z innego zbioru zadań, ale taka sama treść zadania ( nr 415) jest w Zbiór
Zadań z Matematyki Elementarnej
Antonow ,Wygodzki ,Nikitin Sankin
Jest to bardzo stary zbiór zadań (orginał1964r) ,mój wydany w 1971r
25 wrz 21:04
Min. Edukacji: i chyba po rusku
25 wrz 21:20
Klasa V-VIII:
Wiesz ten zbiór jest akuratnie po polsku ale mam stary zbiór zadań Modenowa po rosyjsku.
25 wrz 21:54
Mila:
No i co tam masz w odpowiedzi?
25 wrz 22:04
KlasaV-VIII:
Dobry wieczór
Milu 
Sprawdziłem w obu zbiorach i jest
600szt −25 m
800szt −12,5 m czyli tak jak wyszło
25 wrz 22:10
Mila:
To treść zadania powinna być dokładniejsza. Kerajs ma rację.
25 wrz 22:23
Mila:
Czy działa u Ciebie wolfram?
25 wrz 22:24
KlasaV-VIII:
Milu
Nie działał.
Mi kolega poradził zrobic tak
W prawym górnym rogu masz takie trzy kropki
Masz tam −Nowe okno incognito − włącz to i wpisz wolfram alfa
Albo z klawiatury Ctrl+Shift+N i tez wyskoczy to nowe okno
U mnie na razie działa
25 wrz 22:31
Mila:
Dziękuję pięknie
25 wrz 22:48
Mila:
Działa.
25 wrz 22:51
KlasaV-VIII:
Widzisz to jednak nie tylko u mnie tak było
Chyba chcą żeby wykupić abonament (to premium)
To fajnie że działa
25 wrz 22:55
26 wrz 12:10
KlasaV-VIII:
26 wrz 12:30