Punkty i parametr m
Mu Zhuohua:

Dane są trzy punkty A,B,C
Dla jakiej wartości parametru (m) te punkty istnieją i są współliniowe , niewspółliniowe ,jeśli
1) |AB|=2m+1 |BC|=3m−5 |AC|= m+4
Współliniowe
|AB|+|BC|=|AC|
2m+1+3m−5=m+4
4m=8
m=2
lub
|CA|+|AB|=|CB|
−(m+4)+2m+1=−(3m−5)
−m−4+2m+1=−3m+5
4m=8
m=2
Dla m=2 punkty A B C są współliniowe
Niewspółliniowe
Musi byc tak
|AC|<|AB|+|BC|
m+4<2m+1+3m−5
m>2
i jednocześnie musi byc
||AB|−|BC|<|AC|
|2m+1−(3m−5)|<m+4
|−m+6|<m+4
|6−m|<m+4
6−m<m+4 i 6−m>−(m−4)
−2m<−2 −m+m>4−6
m>1 0>−2 tutaj m∊R
Dla m>2 punkty te będa niewspółliniowe
Mam jeszcze dwa przykłady do zrobienia ale to muszę robić identycznie jak ten
29 wrz 20:45
. :
A dlaczego |CA| = − (m+4)? To nie wektory, tylko dlugosci
Zauważ że Ci wyszło że dla m=2 masz:
Punkt B leży pomiędzy A i C
Oraz jednocześnie punkt A leży pomiędzy B i C
Co oczywiście jest bzdura
Dodatkowo − dlaczego nie została rozpatrzona sytuacja gdzie C leży pomiędzy A i B?
29 wrz 22:10
Mu Zhuohua:
No ja pier......;
Jestem zły sam na siebie.
Wczoraj sam pisałem że dla współliniowości punktów wystarczy jedna z trzech równości
Po co ja pisałem dwie?
Dzięki że zwróciłeś mi na to uwagę
29 wrz 22:51