definicja
Mu Zhuohua:
Mam w definicji odległości że jeśli wszystkie trzy punkty A,B,C są niewspóliniowe to zachodzą
wszystkie trzy nierówności
AB+BC>AC ( i) BC+CA>BA i CA+AB>CB
Natomiast jeśli punkty są współliniowe to zachodzi co najmniej jedna z równości
AB+BC=AC (lub) BC+CA=BA (lub) CA+AB=CB
Pytanie wobec tego
Dlaczego tak jest z tymi spójnikami?
Dziękuje
28 wrz 21:41
Mu Zhuohua:
W zadaniu mam wykazać korzystając z definicji odległości że
||AB|−|BC||≤|AC| dla dowolnych punków A,B,C
To mam zrobione
28 wrz 22:28
Mu Zhuohua:
W książce mam tak napisane tylko są punkty X,Y,Z
Ponawiam pytanie
Zrobiłem to dla takich nierówności
AB+BC>AC i BC+AC>AB i AC+AB>BC
i takich rowności
AB+BC=AC lub BC+AC>AB lub AC+AB>BC
Z definicji odległości mam że odległość punktów X i Y oznaczamy XY lub YX więc mam ABlub BA
29 wrz 00:18
. :
Co do spójnikow − − − pierwsza kwestia to nierówności trójkąta.
Druga kwestia − − − punkty są wspoliniowe, jeden z tych punktów leży pomiędzy dwoma innymi (na
tej samej prostej), nie wiemy który z nich a to jest kluczowe do wybrania tego rownania dla
którego będzie zachodziła równość.
29 wrz 04:14
Mu Zhuohua:
Dziękuje
29 wrz 07:25