Długość srodkowej
KlasaV-VIII:

Dany jest trójkat ABC
Odcinek AD jest środkową względem boku BC .
Obliczyć długość tej środkowej jeżeli wiemy że obwód trójkata ABC jest o 17 cm mniejszy od
sumy obwodów trójkątów ADBi ADC
Możemy zapisać że
2*a+b+c−17=a+m+c+a+b+m
2a+b+c−17=2a+2m+b+c
2m=17
m=8,5cm
28 wrz 00:32
janek191:
Ma być
2 a + b + c = ( a + b + m ) + ( a + c + m ) − 17
2 a + b + c = 2 a + b + c +2 m − 17
0 = 2 m − 17
2 m = 17 /: 2
m = 8,5
m = 8,5 cm
============
28 wrz 08:03
KlasaV-VIII:
O. Dzięki
28 wrz 09:58