Na drugim ramieniu kąta α w położeniu standardowym
Fredro: Na drugim ramieniu kąta α w położeniu standardowym leży punkt P, którego odległość od początku
układu współrzędnych jest równa 15. Wyznacz współrzędne punktu P, jeśli:
sinα=4/5 α∊(90,180stopni)
18 wrz 18:34
chichi:
czy potrafisz wyznaczyć wartość cosinusa mając dane sinusa i zakres co do alfy?
18 wrz 18:49
Fredro: cosα = 3/5 lub −3/5, wybieram ujemny ale zastanawiam sie po co to 15 ?
18 wrz 18:57
chichi:
dlatego żeby jednoznacznie wyznaczy współrzędne punktu P,
niech P = (x,y), wówczas zachodzą równości:
| | y | | y | | 4 | |
sin(α) = |
| = |
| = |
| ⇔ y = 12 |
| | r | | 15 | | 5 | |
| | x | | x | | 3 | |
cos(α) = |
| = |
| = − |
| ⇔ x = −9 |
| | r | | 15 | | 5 | |
18 wrz 19:00
matematyk: essa
1 mar 00:28
Milena:
15 paź 12:56
Jolanta: Milena potrzebujesz wyjaśnienia?
15 paź 13:30
kuba: Na drugim ramieniu kąta α w położeniu standardowym leży punkt P(x,4). Oblicz x, jeśli sinα =
−12/13
10 kwi 21:49