matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trapez
KlasaV-VIII:
Mamy trapez równoramienny ABCD gdzie ABIICD
a−b
a+b
Wykazać ze dlugośc odcinka FB=
oraz że długość odcinka AF=
2
2
AB=a CD=EF=b FB=AE=x AE+FB=2x 2x=AB−EF 2x=a−b
a−b
x=
=FB
2
AF=AE+EF AF=x+b
a−b
AF=
+b
2
2AF=a−b+2b 2AF=a+b
a+b
AF=
2
Te wzory będą obowiązywać tylko dla trapezu równoramiennego
26 wrz 18:54
kl.1:
26 wrz 20:35
chichi:
odcinek AF, długość odcinka AF − |AF| ... pisałem już o tym, a Ty dalej swoje
26 wrz 20:40
kl.1:
samouk starej daty
26 wrz 20:42
KlasaV-VIII:
chichi
wiedziałem
26 wrz 21:19
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick