Suma dwóch liczb
KlasaV-VIII:
Suma dwóch liczb wynosi 57460
Jeżeli do mniejszej liczby dopiszemy z prawej strony 92 to otrzymamy równe liczby
Jakie to liczby ?
x−mniejsza liczba
57460−x− większa liczba
jak teraz ułożyc równanie ?
20 wrz 22:05
kl.1:
568 i 56892
20 wrz 22:14
kl.1:
x−− większa liczba
57460 −x −− mniejsza liczba
(57460−x)*100+92= x
dokończ
20 wrz 22:22
KlasaV-VIII:
Oczywiście dokończę
Prosze powiedziec dlaczego jest (57460−x)*100? Dziękuje
20 wrz 22:31
wredulus_pospolitus:
przykładowa mniejsza liczba: 123
wtedy większa liczba to 12392= 123
00 + 92 = 123*100 + 92
prawda
20 wrz 22:46
wredulus_pospolitus:
ja osobiście zapisałbym to równanie w taki sposób:
x + 100x + 92 = 57460 −−−> 101x = 57368 −−−> x = 568 −−−> 100x + 92 = 56892
20 wrz 22:47
KlasaV-VIII:
Tak. Bardzo dzieki
20 wrz 22:48