wykres funkcji
Anonim: Jeśli mamy do czynienia z wykresem funkcji liczbowej 𝑦 = 𝑓(𝑥), to każda prosta
równoległa do osi Oy ma z nim co najwyżej jeden punkt wspólny.
Może ktoś to wytłumaczyć?
10 paź 18:20
chichi:
co najwyżej 1 tzn. 0 lub 1, no może być tak tak, że prosta x = a nie przecina wykresu
funkcji f, gdyż a ∉ Df, z drugiej strony, dla wszystkich a ∊ Df punkt (a,f(a)) należy do
wykresu funkcji f (z def. funkcji istnieje tylko jeden taki punkt, gdyż dla każdego argumentu
jest przyjmowana dokładnie jedna wartość) i jest on właśnie tym punktem przecięcia z prostą o
równaniu x = a.
10 paź 19:21
Anonim: Dzięki😏
10 paź 20:38