Ekstrema warunkowe
qwerty: Witam, potrzebuje rozwiązania krok po kroku tego zadania:
Oblicz ekstrema warunkowe funkcji: f(x,y )= x2 + y2 pod warunkiem: g(x,y) = x2 + y2 − 16 =
0
z góry dziękuję bardzo
8 sty 22:56
ABC:
znowu prowokacja ... przecież na okręgu x2+y2=16 funkcja f(x,y) jest stała!
9 sty 07:28
getin:
Jest to dość dziwne zadanie, bo warunek x2+y2−16=0 oznacza że x2+y2=16 co powoduje że
funkcja f(x,y) = 16 czyli jest to funkcja stała (nie ma ekstremów)
9 sty 07:28
9 sty 11:43
getin:
I ma, i nie ma. Warunki wystarczające istnienia ekstremum są niespełnione
Rozmowa na poziomie czy 0 jest liczbą naturalną
9 sty 12:51
Mietek z fabryki żyletek: kwestia definicji... niektórzy wyróżniają ekstrema właściwe i niewłaściwe , właściwego ta
funkcja nie ma
9 sty 13:48
13 sty 10:53
Roc123566AS: Funkcja f(x,y) = x2 + y2 ma minimum lokalne w punkcie (0,0).
9 paź 14:10