Pies i lis
KlasaV-VIII:
Pies znajdujący sie w punkcie A pogonił za lisem który był w odległości 30 m od psa
Skok psa wynosi 2m a lisa 1 m . Pies daje 2 skoki w tym samym czasie kiedy lis daje 3 skoki
W jakiej odległości od punktu A pies dogoni lisa
P−4m L−33m
P−8m L−36
P−12m L−39
P−16m L−42
P−20m L−45
P−24m L −48
P−28 L−51
P−32 L−54
P−36 L−57
P−40 L−60
P−44− L−63
P−48− L−66
P−52 L−69
P−56 L−72
P−60 L−75
P−64 L−78 juz jest blisko
P−68 L−81
P− 72 L−84
P−76 L87
P80 L−90
P−84 L−93
P−88 L−96
P−92 L−99
P96 102
P−100 L−105
P−104 L−108
P−108 L−111
P−112 L−114
P−116 L−117
P120 L120 dogonił go
23 wrz 22:40
KlasaV-VIII:
A jak to zrobić równaniem?
Dziękuje.
23 wrz 22:43
23 wrz 23:45
Bonifacy: Równania ruchu (położenia) dla zwierząt:
x psa (t) = 4t
x lisa (t) = 30 + 3t
Warunek spotkania:
x psa (t) = x lisa (t)
4t = 30 + 3t /−3t
t = 30
Po 30 jednostkach czasu pies dogonił lisa. Mamy obliczyć odległość między A, a punktem
spotkania. Podstawiamy pod (jedno z równań ruchu) t=30.
x psa (30) = 4*30 = 120
W celu sprawdzenia można obliczyć też drugie równanie.
x lisa (30) = 30 + 3*30 = 120
23 wrz 23:45
Filemon:
23 wrz 23:51
an: Pies do spotkania przebywa drogę x, lis drogę x−30 robią to w tym samym czasie
x=120[m]
24 wrz 00:05
. : Albo wystarczy zauważyć że 'co turę' pies nadrabia 1 metr. W efekcie potrzebuje 30 'tur' by
dopaść lisa czyli przebiegnie 4*30 =120 metrow
24 wrz 02:45
KlasaV-VIII:
Bardzo dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.
24 wrz 09:42