zadanie z treścią
Izabell: pies gonił za lisem, który był w odległości 30m od psa. Skok psa jest dł.2m a lisa 1m. Pies
daje dwa skoki a=w tym samym czasie kiedy lis dał 3 skoki. Ile metrów przebiegnie pies zanim
dogoni lisa?
28 sie 13:40
Basia:

A − punkt, w którym jest pies
B − punkt, w którym jest lis
C − punkt, w którym pies dogoni lisa
BC − droga lisa
AC = BC+30 − droga psa
x − liczba skoków psa
y − liczba skoków lisa
2x = 3y
AC = x*t
BC = y*t
x*t = y*t+30
x*t − y*t = 30
x*t −
23x*t = 30
13x*t = 30
x*t = 90
AC = 90 m
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
28 sie 16:05
Miś: Coś nie tak.
Jeśli x oznaczyłaś liczbę skoków psa to jednostką AC=x*t będzie liczba * [s] czy poprostu
sekundy a nie metry.
28 sie 19:45
Basia: Rzeczywiście coś poknociłam w zapisie. Miało być tak
2 skoki psa = 4m
3 skoki lisa = 3m
n − liczba "podwójnych" skoków psa = liczba "potrójnych" skoków lisa
4*n =AC
3*n = BC
3*AC = 4*BC
3(BC+30)=4*BC
3BC + 90 = 4BC
BC = 90 m
AC = 120 m
pies przebiegnie 120m (=60 skoków)
lis przebiegnie 90m (=90 skoków)
28 sie 23:03
Eta:
28 sie 23:16
Eta:
Podam jeszcze prościej ( choć podobnie jak podała Basia)
4*n −−− ilość metrów jakie przbiegł pies
3*n −−− ilość metrów jakie przeniegł lis
n −−− ilość "podwójnych " skoków psa i lisa w tym samym czasie i n €N+ ,
P: droga AC = 30 + 3n
L: droga BC = 3n
AC = 30 +BC => 30 +3n =4n => n = 30
zatem
droga psa: 4m*30 = 120 m , droga lisa: 3m*30 = 90 m
29 sie 16:33