tożsamość
xyx:
Wykaż,że :
| sin20o | |
| =1 |
| √3cos20o−2sin40o | |
18 wrz 22:28
wredulus_pospolitus:
1) mianownik ≠ 0 ... więc mnożymy przez mianownik
sin20o = √3cos20o − 2sin(40o)
2sin(40o) = √3cos20o − sin20o
2sin(40o) = 2( √3/2 cos20o − 1/2 sin20o)
2sin(40o) = 2 sin(60o − 20o)
2sin(40o) = 2sin(60o − 20o)
2sin(40o) = 2sin(40o)
został wykorzystany wzór na sinusa różnicy kątów, jak również wiedza z tabelki
trygonometrycznej:
√3/2 = sin60o ; 1/2 = cos60o
18 wrz 22:37
eM:
mianownik lewej strony ( pomijam zapis stopnia)
| | √3 | | 1 | |
2( |
| cos20−sin(60−20)]= 2sin60cos20 − 2(sin60cos20−cos60sin20)= 2* |
| sin20= sin20 |
| | 2 | | 2 | |
18 wrz 23:12