Zadanie ze środkowymi
snake:

Boki trójkąta ABC mają długość |AB| = 8 |BC| = 11 |CD| = 5. Odcinek CD jest środkową w tym
trójkącie, a odcinek BE jest środkową w trójkącie BCD. Oblicz długość odcinka BE.
Rozrysowałem sobie wszystko w taki sposób i trochę utknąłem. Z jakich zależności należy tu
skorzystać?
25 wrz 19:06
25 wrz 19:31
snake: Czy wynik powinien wyjść |BE| = 4√5 ?
25 wrz 20:20
xyz: nie
25 wrz 20:47
snake: Mogę więc prosić o rozwiązanie z prawidłowym wynikiem?
25 wrz 20:57
Klasa V-VIII:
Albo zrobiłeś zły rysunek albo treśc nie taka
Zobacz czy AC=5 czy CD=5.
25 wrz 21:08
snake: |AC| = 5. Rysunek poprawny, błąd się wkradł faktycznie do polecenia.
25 wrz 21:12
Klasa V-VIII:

|CD|=0,5
√2(|AC|2+|BC|2)−|AB|2
|CD|= 0,5*
√2(25+121)−64
| 1 | | 1 | | 1 | |
|CD|=0,5*√2*146−64=0,5*√292−64= |
| *√228= |
| *√4*57= |
| * 2√57=√57 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Wobec tego |BE|
|BE|=0,5*
√|DB|2+|BC|2−|CD|2
| 1 | |
|BE|= |
| √2(16+121−57= licz dalej |
| 2 | |
25 wrz 21:50
Mila:
We wzorze BE masz błąd. 21:50
25 wrz 22:04
Mila:

CD możesz obliczyć z tw. cosinusów
1) Tw. cosinusów
ΔABC:
11
2=8
2+5
2−2*8*5cos(A)
ΔADC:
|CD|
2=57
|CD|=
√57
2) x oblicz z podanego wzoru, albo też 2 razy cosinusów
cosγ z ΔDCB, dalej tw. cosinusów w ΔCEB
Mój wynik to:
25 wrz 22:19
KlasaV-VIII:
Juz widzę
Powinno byc tak
| 1 | |
|BE|= |
| √2(|DB|2+|BC|2)−|CD|2 |
| 2 | |
Czasami ręce piszą szybciej niż głowa pomyśli

Potem dla siebie spróbuje to zrobić inaczej z twierdzenia cosinusów
25 wrz 22:23
25 wrz 22:59
Mila:

Możesz jeszcze łatwiej rozwiązać problem.
Twierdzenie Apoloniusza.
CM− środkowa
AC
2+BC
2=2 CM
2+2*AM
2
albo tak zapisać:
a
2+b
2=2s
2+2*m
2
25 wrz 23:03
KlasaV-VIII:
O, dzięki bardzo

Na razie wracam do podstawówki
25 wrz 23:07