Iloczyn liczb
KlasaV-VIII: Spośród czterech liczb każda następna jest o 4 mniejsza od poprzedniej
Iloczyn pierwszej z tych liczb i drugiej jest o 224 większy od iloczynu trzeciej i czwartej
jakie to liczby ?
x−pierwsza liczba
x−4 druga liczba
x−8 trzecia liczba
x−12 −czwarta liczba
x(x−4)= (x−8)(x−12)+224
x2−4x= x2−12x−8x+96+224
16x=320
x=20
x−4=16
x−8=12
x−12=8
21 wrz 17:45
wredulus_pospolitus:
jak że leń jestem to te liczby bym zapisał inaczej:
x+6 , x+2 , x−2 , x−6
(x+6)(x+2) = (x−6)(x−2) + 224
x2 + 8x + 12 = x2 − 8x + 12 + 224
16x = 224 −−−> x = 14 −−−> więc liczby to 20, 16, 12, 8
21 wrz 18:03
Antek: Znając sposób rozumowania ucznia, to on pierwszą liczbę zapisze jako x i nie będzie kombinował,
że to x+6
23 wrz 15:27
. :
Jest uczeń i uczeń

Ja jako uczeń zawsze próbowałem (i byłem do tego zachęcany przez nauczycieli) aby szukać
'niestandardowego' wyjścia z sytuacji, a że to poniekąd wpasowywalo się w moje wrodzone
lenistwo − zawsze szukałem sposobu na rozwiązanie zadania jak najmniejsza linia oporu (dlatego
nigdy nie lubiłem geometrii przestrzennej gdzie większość zadań polegała na sztampie)
23 wrz 15:47
dwukropek:
A jak wygląda ta "najmniejsza linia" ?
23 wrz 18:42