Dowód
Mu Zhuohua:

Mam udowodnic twierdzenie że jeśli mam dwa kąty które maja ramiona odpowiednio prostopadłe to
te kąty są równe
jeśli oba są albo ostre albo rozwarte
Dowód zrobiony dla kątów ostrych że kąt A = kątowi D
Biorąc pod uwage Δ prostokątne AEC i BDC kąt A= 90
o−C i kąt D=90
o−C stąd kąt A= kątowi D
Moje pytanie jest takie
Czy należy wobec tego jeszcze robić dowód dla kątów rozwartych (tzn przyległych do kątów A i B
) czy wtedy wystarczy napisać −skoro kąty A i D są rowne to kąty przyległe do A tez są rowne
i ich miara wynosi 180
o−A?
czy osobno należy przeprowadzic dowód −jesli tak to jak by to miało wyglądac bo nie widze jakie
wtedy trójkaty prostokątne brać pod uwagę .
dziękuje
29 wrz 15:04
ite:
👉 wstawienie treści zadania pomoże zrozumieć problem
29 wrz 15:41
ite:
"Dowód zrobiony dla kątów ostrych że kąt A = kątowi D" → czyli nie dla tych z rysunku (ich
miar)?
29 wrz 15:42
Mu Zhuohua:
Dzień dobry
ite 
Treśc zadania jest dokładnie taka jak napisałem
(czyli udowodnic to twierdzenie .
Strzałkami oznaczyłem kąty przyległe do A i D z lenistwa . fakt jest to niechlujnie
29 wrz 17:55
. :
Łatwiej byłoby zauważyć podobieństwo trójkątów ABC i DE'brak oznaczenia'
Wtedy mamy dwa takie same katy które są dopełnieniem do 180o kątów o których mowa w zadaniu
29 wrz 17:59