Złożenie funkcji klamerkowych.
Sue: Bardzo proszę o dokładny opis rozwiązania, dlaczego takie przedziały itp. Bardzo dziękuję!
Składanie funkcji: f(x)= x dla x<0 , g(x)= 2x+1 dla x >1
x2 +1 dla x≥0 , −x−1 dla x≤ 1
f◯g, g◯f
11 paź 22:42
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | (2x+1)2 + 1 ; dla x>1 | |
| f(g(x)) = | ⎨ | (−x−1) ; dla x ∊ (−1 ; 1) |
|
| | ⎩ | (−x−1)2 + 1 ; dla x ≤ −1 | |
1) jeżeli x>1 to g(x) dana jest wzorem g(x) = 2x+1 ... więc przyjmuje wartości WIĘKSZE OD 0
... więc f(g(x)) = (2x+1)
2 + 1 dla x > 1
2) jeżeli x≤1 to g(x) dana jest wzorem g(x) = −x−1 ... i w tej postaci 'czasem' funkcja g(x)
przyjmuje wartości <0 a czasem ≥0 ... znajdujesz przedziały i stąd pozostałe dwie postacie
12 paź 10:46
Kamil: Przepraszam czy mogłbyś wytłumaczyć dlaczego tego typu przedziały stosujesz albowiem myślę ze
warunkiem to zajsci funkjci złozonej jest to iz zwf ⊂ w dziecinie funkcji
8 paź 16:22
wredulus_pospolitus:
nooom ... więc patrzymy dla jakich 'x' zbiorem wartości g(x)
ogólnie mamy cztery możliwości złożenia:
2x + 1 z x −−−> czyli 2x+1 (warunki nie do spełnienia, bo g(x) przyjmuje postać 2x+1
dla x>1 ... więc wtedy g(x) > 0)
2x+1 z x
2 + 1 −−−> czyli (2x+1)
2 + 1 (postać g(x) nakłada na nas przymus: x>1 ... ZW
spełniony)
−x −1 z x −−−−> czyli −(x + 1) (mamy mieć x<1 i jednocześnie ZW < 0 −−− więc jest to
pełnione jedynie dl x∊(−1;1) )
−x −1 z x
2 + 1 −−−−> czyli (−x − 1)
2 + 1 (mamy mieć x<1 i jednocześnie ZW ≥ 0 −−− co
narzuca nam x+1<0 −−−> x ≤ −1)
jeszcze do ostatniej winno się dorzucić x = 1

o czym pierwotnie zapomniałem
8 paź 16:53