równanie trygonometryczne
abcde: sin2x=−1
dlaczego w rozwiązaniach jest podane tylko
34π + kπ a nie ma −
π4 +kπ skoro w tym
miejscu też jest wartość −1?
z góry dziękuję za odpowiedź
6 paź 21:37
Krzysiek:

y=sin(x) czarny
y=sin(2x) zielony
Możesz pokazać swoje rozwiążanie?
6 paź 21:49
Krzysiek: sin(2x)=−1
| 3 | |
sin(2x)=sin |
| π+2kπ gdzie k∊C |
| 2 | |
Jeśli k=0 to x=0,75π
jesli k=1 to x= 0,75π+π
| 1 | |
jeśli k=−1 to x= 0,75π−π= −0,25π= − |
| π itd |
| 4 | |
6 paź 22:37
abcde:

ja rozrysowałem to tak i wyszło mi że linia przechodzi przez punkt −
π2 i
3π2
wtedy 2x= −
π2 + 2kπ i 2x=
3π2 + 2kπ
i po podzieleniu na 2 wyszło mi x= −
π4 + kπ i x=
3π4 + kπ
ale teraz zauważyłem, że tak naprawdę to jest to samo i jeśli rozważę np. przedział od 0 do 2π
to mam tylko jeden punkt więc powinien być jeden wynik.
Popraw mnie proszę jeśli źle to rozumiem ale wydaje mi się, że można napisać albo x= −
π4+
kπ albo x=
3π4 + kπ i oba wyniki będą poprawne bo to jeden powtarzający się punkt
7 paź 13:06
Krzysiek:
Wiesz co?
Oba wyniki będa poprawne tak jak piszesz.
inaczej byłoby gdyby sin(2x) ≠0 albo 1 albo −1 wtedy musiałbys rozpatrzeć dwa rozwiazania
7 paź 13:55
abcde: Bardzo dziękuję za pomoc
7 paź 13:58