Dowód -kąt zewnętrzny
Mu Zhuohua:

Takie dwa dowody trochę dla mnie ciężkie
Pierwszy to
Wykazać że kąt zewnętrzny trójkąta jest większy od każdego kąta wewnętrznego nieprzyległego do
kąta zewnętrznego
∡CBD=δ − kąt zewnętrzny
∡δ>∡α i
∡δ>∡γ
28 wrz 22:38
Mu Zhuohua:
Drugi dowód miał byc inny ale wpisze go na nowe zadanie
natomiast skoro już jestem przy kątach zewnętrznych trójkąta to
Wykazać ze miara kąta zewnętrznego trójkąta jest równa sumie miar kątów wewnętrznych do niego
nieprzyległych
Mamy wykazać że
δ=α+γ−nasza teza
α+β+γ=180o
β=180o−(α+γ)
δ=180o−β
δ=180o−(180o−(α+γ))
δ=α+γ ckd
Do tego dowodu trzeba jeszcze pokazać dla kąta α i kąta γ?
Zrobiłem tylko dla kąta β
28 wrz 22:52
Guabuła:
δ= α+γ > α
δ= α+γ > γ
28 wrz 22:59
Mu Zhuohua:
Dobrze. I to wystarczy?
Bo w książce najpierw miałem o tym że ten kąt jest większy od każdego pozostałego a dopiero
potem o równości tych kątów
28 wrz 23:15
wredulus_pospolitus:
1.
α + γ = 180o − β = δ −−−> δ > α ∧ δ > γ
28 wrz 23:18
wredulus_pospolitus:
jeszcze można było dopisać: α,β,γ,δ > 0o
28 wrz 23:18
Mu Zhuohua:
Ogólnie nie cierpię tych dowodów ale chcieli w zadaniu
Mam tak w książce ale pomyślałem że można będzie nie tak aż bardzo cierpieć
https://zapodaj.net/plik-5wZb4HWBMZ
28 wrz 23:33
28 wrz 23:46