F.trygo
Justyna: Oblicz f. Trygonometryczne mniejszego z kątów ostrych w Δ prostokatnym ,w którym
przyprostokątne róznia się
od siebie o 7 a przeciwprostokatna ma długosc 13
27 wrz 10:33
ite:

x>0, x+7<13
Zacznij od rozwiązania równania, będziesz znać długości boków w tym trójkącie.
27 wrz 10:49
ite:
Równanie należy ułożyć, korzystając z tw. Pitagorasa.
27 wrz 10:51
KlasaV-VIII:
Równanie będzie takie
x
2+(x+7)
2=13
2
x
2+x
2+14x+49=169
2x
2+14x+49−169=0
2x
2+14x−120=0 /:2
x
2+7x−60=0
Δ=49+240=289
√289=17
| | −7+17 | |
x2= |
| = 5 należy do rozwiązania |
| | 2 | |
więc nasze x=5
Patrz rysunek 10:49 i oblicz te funkcje
27 wrz 11:18
KlasaV-VIII:
Zrobione zadanie ?
27 wrz 15:40