stozek
abc: Wyznacz kat rozwarcia stozka wiedzac ze istnieja 3 parami prostopadle do siebie tworzace
stozka.
30 sie 14:46
Bogdan:

Ostrosłup prawidłowy trójkątny, krawędzie boczne mają długość l, kąt płaski przy wierzchołku
ostrosłupa jest prosty. Ściany boczne ostrosłupa są trójkatami prostokątnymi
o przyprostokątnych długości l i przeciwprostokątnej a.
Stożek jest opisany na tym ostrosłupie.
i − długość tworzącej, 2α − miara kata rozwarcia stożka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = l*√2, R = |
| a√3 = |
| *l*√2*√3 = |
| *l*√6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | R | |
sinα = |
| = ... ⇒ α = ... ⇒ 2α = ... |
| | l | |
30 sie 15:39
Kacper: Interesujące
30 sie 15:42
abc: dzieki
30 sie 16:22
PW: Bardzo ciekawe zadanie, dla mnie − jako człowieka pozbawionego wyobraźni przestrzennej −
głównie z powodu trudności ze sporządzeniem rysunku.
Dla humoru opiszę jak w moim wykonaniu wygląda taki „proces myślowy”.
− Trzy prostopadłe do siebie jednakowej długości odcinki? Gdzie ja coś takiego widziałem? Tak!
Trzy krawędzie sześcianu wychodzące z jednego wierzchołka.
Rysuję sześcian. Tworzące stożka wymienione w zadaniu już widzę.
− Gdzie będzie podstawa stożka? Trzy końce tych krawędzi wyznaczają płaszczyznę podstawy (przez
każde trzy niewspółliniowe punkty przechodzi dokładnie jedna płaszczyzna. Trudno teraz
narysować kółko w tej płaszczyźnie. Ułamuję pozostałe krawędzie sześcianu i stawiam te trzy na
kartce. Patrzę na to z góry. Stożek to kółko z zaznaczonym środkiem. Rozważane trzy krawędzie
to trzy promienie − widzę „pacyfkę”. Łączę parami końce promieni i nareszcie widzę w rzucie z
góry − stożek z wpisanym ostrosłupem trójkątnym.
Reszta już łatwa do policzenia, stosunki odcinków biorą się z sześcianu.
Mateńko! Czy ja się muszę tak męczyć? A
Bogdan usiadł i narysował

zazdroszczę mu.
30 sie 16:38
Mila:
PW, Twoje rozumowanie też piękne.
30 sie 17:02
pigor: ..., no cóż, Drogi
PW piszesz że nie masz wyobraźni przestrzennej, może
i tak, a może ci się tylko tak wydaje, bo dla mnie masz za to coś więcej, co nie
jeden może Ci zazdrościć, a ja nie wstydzę się być tym pierwszym z nich .
30 sie 17:12
abc: zadanie 2.
Prosta laczaca srodki skosnych krawedzi czworoscianu foremnego o krawedzi dlugosci a jest osia
walca. Podstawy walca sastyczne do czworoscianu w ich srodkach. Wyznacz objetosc walca.
31 sie 18:01
abc: H(os walca) wyznaczylem jako pierwiastek z 2/3 wysokoci podstawy i polowy wysoosci
czworoscianu, a dlugosc promienia mysle, ze bedzie to 1/3 wysokosc walca, skoro jest styczna.
Ale wynik sie nie pokrywa z odp.
31 sie 18:02
abc: ref
31 sie 20:05
abc: up
1 wrz 20:08
Bogdan:

Cytuję treść zadania podanego przez
abc 31 sierpnia o godz. 18:01.
Prosta łącząca środki skośnych krawędzi czworościanu foremnego o krawedzi długosci a jest osią
walca. Podstawy walca są styczne do czworościanu w ich środkach. Wyznacz objętość walca.
Szkic rozwiązania:
| | a√3 | | a | |
h = |
| , w = √ h2 − (a/2)2 = |
| , objętość walca V = ... |
| | 2 | | √2 | |
1 wrz 21:54
abc: Dziek, strasznie latwe to sie teraz wydaje. Teraz sie wkurzylem, ze odswiezalem temat zamiast
sprobowac jeszcze raz to zrobic.
Dzieki Bogdan jeszcze raz, sprawdzalem wynik jednego zadania w necie i wpadlem na twoj
post/rozwiazanie z przed kilku lat. Musze tez pochwalic twoje rysunki, zawsze wszystko z nich
widac
1 wrz 23:56
Bogdan:
2 wrz 00:06
Ben Akiba: wszystko już było rzekł Ben Akiba, a co nie było można sobie wyguglać

wystarczy wpisać treść
zadania w wyszukiwarkę i nie odkrywać na nowo Ameryki
2 wrz 10:08
Anna: Narysuj rzut
6 paź 19:45
Krzysiek:
6 paź 19:55