Rozkład równania
Klasa V-VIII:
Przedstaw rownanie
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0 w postaci(a1x+b1y+c1)(a2x+b2y+c2)=0
Jaki jest wykres tego równania ?
Poproszę o jeśli to możliwe o szczegółowe wyjaśnienie jak takie równania rozkładać .
Dziękuję za okazaną pomoć
15 wrz 11:29
wredulus_pospolitus:
masz podane w zadaniu, że a
1, b
1, c
1, a
2, b
2, c
2 są całkowite
![](emots/2/pytajnik.gif)
Pytam, bo sposób
rozwiązania zależy od tego czy na wstępie o tym wiemy czy też nie.
15 wrz 11:44
Klasa V-VIII:
Dzień dobry
Nie jest podane w treści zadania . Ogólnie jest ono oznaczone jako trudne w podręczniku
To może najpierw jeśli są całkowite
15 wrz 11:49
Klasa V-VIII:
Mam napisane w podręczniku tak
Równaniem drugiego stopnia z dwiema niewiadomymi nazywamy równanie postaci
ax2+bxy+cy2+dx+cy+f=0 w którym przynajmniej jeden ze wspolczynników a,b,c jest różny od
zera
15 wrz 12:18
kerajs:
2(x−y)2−15(x−y)+27=0
t=x−y
Wykresem są dwie proste
15 wrz 14:12
Klasa V-VIII:
Dzięki
Mam jednak pokazać inną postac
Z postaci tej będe chyba mógł wywnioskować ze to dwie proste
Z tej co napisałes to nie bardzo wiem jak
Ale dziękuje naprawde za pomoc
15 wrz 15:23
ite:
Będziesz mógł wywnioskować, że to dwie proste, więc dokończ sposób pokazany przez kerajsa
(jest to szybki sposób znalezienia rozwiązania).
1/ Do przekształconego z postaci wyjściowej równania 2(x−y)2−15(x−y)+27=0 podstaw zmienną
pomocniczą t.
2/ Otrzymasz równanie kwadratowe, obliczając Δ, zapisz je w postaci iloczynowej.
3/ W tej postaci iloczynowej zamiast zmiennej pomocniczej znowu wpisz x−y i wpisz je tutaj.
15 wrz 16:12
Klasa V-VIII:
Dzień dobry
Zaraz policze i napisze
15 wrz 16:16
Klasa V-VIII:
2t
2−15t+27=0
Δ=225−216=9
Moge to zapisac tak
2t
2−15t+27= 2(t−3)(t−4,5)
albo = (t−3)(2t−9)
Zapisze to tak
(t−3)(2t−9)
(x−y−3)(2x−2y−9)=0
Wyszło mi takie coś
teraz mam pytanie do Ciebie
Ale to nie zawsze bedzie można tak zrobić ze bedzie mozna podstawic zmienna pomocnicą
Jeżeli tak to jak sobie radzic w takich sytuacjach
To było zadanie z 2 klasy liceum
15 wrz 16:37
ite:
Otrzymujemy ostatecznie postać (x−y−3)(2x−2y−9)=0,
a więc rozwiązaniem są pary liczb (x,y), dla których
albo x−y−3=0 → y=x−3
czyli punkty leżące na tej prostej należą do wykresu
albo 2x−2y−9=0 → y=x−4,5
czyli to jest druga prosta.
Na resztę pytania odpowiem wieczorem, chyba że ktoś będzie mieć czas wcześniej i napisze.
15 wrz 16:49
Klasa V-VIII:
Dziękuje bardzo .
W takim razie poczekam
15 wrz 16:53
kerajs:
''Ale to nie zawsze bedzie można tak zrobić ze bedzie mozna podstawic zmienna pomocnicą
Jeżeli tak to jak sobie radzic w takich sytuacjach ''
Często pomaga gdy jedną z niewiadomych potraktuje się jako parametr:
2x2+(−4y−15)x+(2y2+15y+27)=0
Δ=(−4y−15)2−4*2*(2y2+15y+27)= ....
16 wrz 10:37
ite:
Powtarzający klasę V (z programem bez parametrów) mogą wykorzystać również sposób siłowy czyli
1/ wymnożyć docelową postać (a
1x+b
1y+c
1)(a
2x+b
2y+c
2)=0,
2/ pogrupować otrzymane czynniki
a
1*a
2x
2+... +c
1*c
2= 0
3/ przyrównać współczynniki przy odpowiednich zmiennych,
otrzymując układ równań
4/ cierpliwie go rozwiązać i uzupełnić równanie z pktu 1/ .
16 wrz 11:21
Klasa V-VIII:
Będe to sobie zaraz przyswajać to co napisaliście
Ogólne równanie przedstawia krzywa .W klasie 3 liceum z geometrii analitycznej bedzie trzeba
sprowadzax takie równania do postaci kanonicznej .
na teraz wykorzystujemy wzory skróconego mnozenia
Bo jeśli bedziemy mieli np
2x2−4xy+2y2−15x+17y+38=0 to tutaj juz nie bardzo t=x−y bo jest 15 i 17 a nie obie 15
16 wrz 16:18
ite:
Równania z 16:18 nie da się przedstawić w postaci (a
1x+b
1y+c
1)(a
2x+b
2y+c
2)=0 , bo ono
opisuje parabolę.
https://www.geogebra.org/graphing/t3myqafv
A podstawienie t = x−y pasuje akurat do wyjściowego równania 2x
2−4xy+2y
2−15x+15y+27=0, bo
dane zostały przez autorów podręcznika tak dobrane, żeby jednocześnie podstawienie było łatwo
znaleźć i żeby równanie miało rozwiązania.
Już sama zmiana wartości wyrazu wolnego wystarczy, żeby zamiast dwóch prostych otrzymać jedną
lub zbiór pusty. Pewnie dlatego zadanie zostało oznaczone jako trudne.
https://www.geogebra.org/m/zscceqnw
18 wrz 22:34
KlasaV-VIII:
dziękuje ite
18 wrz 22:38
18 wrz 22:58