Oblicz
pomocy: Oblicz
log16 2√2−32/(log5 3)
Wyszło mi z log16 2√2 =3/8
a 32/(log5 3) = √5
który wynik jest błędny?
29 mar 18:20
Maciess: Czy to ma wyglądac tak:
log 16 2√2 − 3( 2/log 5 3 )
29 mar 18:29
pomocy: tak
29 mar 20:20
aniabb:
log162√2= log2423/2=3/8
32•log35=3log352=3log325=25
29 mar 20:32
Maciess: | 3 | |
| log 16 2 − 3(1/log 5 3+1/log 5 3)= |
| 2 | |
| | 3 | | 1 | |
= |
| * |
| −(3(1/log 5 3) * 3(1/log 5 3))= |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 197 | |
= |
| −(3log 3 5 * 3log 3 5)= |
| −(5*5)= |
| −25= − |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
29 mar 20:38
pomocy: Dziękuję Wam za pomoc
29 mar 20:44
Norfc3: log16(32)
24 wrz 21:28
KlasaV-VIII:
log
1632=x
16
x=32
(2
4)
x=2
5
4x=5
2 sposób
| | 1 | | 5 | |
log1632= log2425= |
| *5*log22= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Wzór
24 wrz 21:51
Klasa V-VIII:
Może jeszcze dla zabawy
| | log232 | | 5 | |
log1632= |
| = |
| |
| | log216 | | 4 | |
24 wrz 22:42