szeciokąt
KlasaV-VIII:

Dany jest sześciokąt wypukły ABCDEF.
Suma kątów A+B+C=450
o i kąt B jest srednią arytmetyczną kątów A i C
Kąt F= kątowi E
Kąt E jest dwa razy mniejszy od kąta A
Kąt D jest o 30
o wiekszy od kąta E
Policz kąty szesciokąta
Mogę zapisać że
∡F+E+D= 720−450
3α+30 = 270
3α=240 α=80
o
Kat A=160
o kąt D=110
o kąt F=80
o i kąt E=80
o czyli mamy w sumie 430
o
∡B+∡C= 720−430= 290
o
∡C=290
o−B
| 160o+290o−∡B | |
∡B= |
| stad ∡B=150o i ∡C=290−150=140o |
| 2 | |
23 wrz 19:39
wredulus_pospolitus:
Mogłeś też zauważyć, że:
skoro B jest średnią arytmetyczną A i C
to A+B+C = 3B = 450 −> B = 150o
W rozwiązaniu brakuje mi informacji skąd wiesz (jak wyliczyłeś) że suma kątów wewnętrznych
6−cio kąta wynosi 720o
23 wrz 20:15
KlasaV-VIII:
Witam

To akuratnie wiem

S=(n−2)*180
o n−ilośc boków wielokąta
23 wrz 20:41
. :
Ja rozumie, że Ty wiesz, ale sprawdzając zadanie nie mogę przyjmować to jako fakt że Ty to
wiesz

jeżeli jednak napiszesz to co napisałeś, wtedy już mogę przyjąć to za fakt.
23 wrz 21:24
KlasaV-VIII:
23 wrz 21:29