Trapez
Krzysiek:

Wykaż że jeśli przekątne trapezu zawierają sie w dwusiecznych kątów leżących przy jednej z
podstaw to trzy boki tego trapezu maja takie same długości
Trójkąty ADC i DCB to trójkąty równoramienne
Teraz żeby udowodnić to twierdzenie to należy wykazac że ∡α=∡β
Myśle tak
ΔADC i ΔDCB maja wspołne ramię DC. Skoro tak to AD=DC i DC=CB
Z tego wynika że skoro oba trójkąty mają równe ramiona to kąty przy podstawie AC trójkąta ADC i
kąty przy podstawie DB trójkąta DCB są rowne −czyli α=β
7 paź 14:18
wredulus_pospolitus:
A skąd to czerwone α

Na jakiej podstawie założyłeś na początku to co później próbujesz
wykazać
7 paź 14:23
wredulus_pospolitus:
Druga sprawa −−− nie musisz udowodnić, że α = β
"ΔADC i ΔDCB maja wspólne ramię DC" na tym powinien się kończyć Twój dowód (skoro mają wspólne
ramię, a są to równoramienne, to |AD| = |DC| = |CB| −> c.n.w.)
7 paź 14:26
Krzysiek:
To pomyłka . Mialobyc β bo to dwusieczna kata
Ale może tak być?
7 paź 14:27
wredulus_pospolitus:
może być ... ale że to za długo

Po prostu już krok wcześniej to wykazałeś

Nawet to napisałeś: "AD=DC i DC=CB" w trzeciej od końca linijce. Więc dwie ostatnie linijki są
zbyteczne
7 paź 14:35
Krzysiek:
Dobrze . dziękuje
7 paź 14:36