zadanie z trygonometrii
buba: | | √5 | |
suma cosinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym wynosi |
| . Oblicz sumę |
| | 2 | |
kwadratów tangensów tych kątów.
23 wrz 00:57
Monika: Jeśli narysujesz sobie trójkąt prostok. o przyprost. a i b oraz przeciwprostok. c, to
zauważysz, że cos alfa to b/c zaś cos beta to a/c czyli sin alfa.
Zatem cos alfa + sin alfa = pierw. z 5 przez 2.
Podnieś obustronnie do kwadratu, zastosuj wzór na kwadrat sumy.
23 wrz 09:51
Monika: A może tak, z innego wzoru, jeśli go masz w programie nauczania:
cosα+cosβ= 2cos(α+β) /2 razy cos(α−β) /2
i wtedy
√5 /2 = 2 cos 45 stopni razy cos (α−β) /2
23 wrz 15:21
baba jaga:

W trójkacie prostokątnym: cosβ=sinα i tgβ= ctgα
to cosα+cosβ= cosα+sinα i tg
2α+tg
2β= tg
2α+ctg
2β
1+2sinαcosα= 5/4 ⇒ sinαcosα= 1/8
| | cos2α+sin2α | |
tg2α+ctg2α= (tgα+ctgα)2−2tgα*ctgα= ( |
| )2−2 ( bo tgα*ctgα=1 |
| | sinαcosα | |
| | 1 | | 1 | |
= ( |
| )2−2=( |
| )2−2 = 64−2=62 |
| | sinαcosα | | | |
23 wrz 19:21
buba: Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc.
24 wrz 16:51