Zadanie
abc: Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie czegoś tak idiotycznego jak to zadanie:
"Pewnego dnia Pan Stefan zauważył na swojej działce kolonie mrówek. Obserwując ich zachowanie
przez jakiś czas spostrzegł, że mrówki
poruszają się w charakterystyczny sposób. Wracając do mrowiska, wykonują zazwyczaj tylko dwa
rodzaje ruchów. Wygląda to tak, jakby
wykonując ruch, mrówka poruszała się w prostokątnym układzie współrzędnych o jedną jednostkę w
prawo lub w górę. Zakładając, że tak jest,
oblicz ile jest możliwych różnych trajektorii ruchu mrówki z punktu startowego położonego w
punkcie (0,0) do gniazda położonego w punkcie:
a) (2,2), b) (12,15), c) (12,15) nieprzechodzących przez punkty (3,3) oraz (4,4).
"
Bo mi już normalnie ręce opadają do tego.
21 wrz 19:27
Min. Edukacji: Namaluj sobie układ współrzędnych i...rysuj😀
21 wrz 20:09
abc:

no załóżmy, że namalowałem i co teraz?. Mam badać każdą z tych współrzędnych?
21 wrz 21:26
abc:

tutaj dałem punkt startowy(0,0) i dalej muszę sprawdzić ile jest różnych kombinacji dojścia do
np. punktu(2,2)?
21 wrz 21:29
abc: no bo ja to tak rozumiem.
21 wrz 21:40
wredulus_pospolitus:
tak ... a jak to szybko sprawdzić.
1. otóż, aby mrówka z (0,0) doszła do (2,2) musi wykonać 4 ruchy, z czego 2 będą w górę:
| | | |
2. z (0,0) do (12,15) mamy 27 ruchów z czego 15 do góry: | |
| | |
3. tutaj musimy metodą włączyń i wyłączeń się pobawić:
| | | |
a = | −−− wszystkich przejść |
| | |
| | | | | |
b = | * | −−− takie co przejdą przez (3,3) |
| | | |
| | | | | |
c = | * | −−− takie co przejdą przez (4,4) |
| | | |
| | | | | | | |
d = | * | * | −−− takie co przejdą przez (3,3) i (4,4) |
| | | | |
no i mamy: wynik = a − b − c + d
21 wrz 22:33
abc:

próbowałem sobie to rozrysować na przykładowym układzie współrzędnych:
to co na czerwono zaznaczyłem to jest punkt startowy, a ten czarny punkt, który zaznaczyłem to
jest punkt docelowy. To się pytam. Jak ona może dotrzeć do tego punktu (2,2) z punkt (0,0)
jeśli chodzi w kierunku góra − prawo.
To co zaznaczyłem to jest o 1 jednostką do góry od punktu (0,0) i 1 jednostkę w prawo. Chyba,
że jakoś źle to rysuje?
21 wrz 22:41
Min. Edukacji: normalnie 2 w górę i 2 w prawo albo 2 w prawo i 2 w górę albo...pomysl
22 wrz 06:39
wredulus_pospolitus:
| | | |
Masz wszystkie | = 6 możliwości |
| | |
22 wrz 07:36
abc: Dzięki za pomoc
22 wrz 08:09