rachunek prawdopodobieństwa
jendrzej: Mam zadanie
W kartonie znajduje się 20 żarówek, w tym pewna liczba żarówek wadliwych.
Wybieramy kolejno bez zwracania dwie żarówki. Oblicz, ile co najwyżej dobrych
żarówek znajduje się w tym kartonie, jeżeli prawdopodobieństwo wylosowania
za drugim razem dobrej żarówki jest większy od 0,1
30 wrz 08:02
ite:

d − ilość dobrych żarówek
20−d − ilość wadliwych
Zsumuj prawdopodobieństwa z zielonych "ścieżek" prowadzących do wylosowania za drugim razem
dobrej żarówki.
Wynik ma być większy od 0,1. I taką nierówność rozwiąż.
30 wrz 09:02
wredulus_pospolitus:
Chcemy wylosować dobrą żarówkę za drugim razem.
| | d | | 2 | | 1 | |
P(Dobra2) = P(Dobra1) = |
| > |
| = |
| = 0.1 |
| | 20 | | 20 | | 10 | |
dobrych żarówek mamy co najmniej 2 sztuki
Do autora: Warto zapamiętać −−−− jeżeli zdarzenie polega na losowaniu czegoś (bez zwracania) z
danej puli to prawdopodobieństwo sukcesu (czy też porażki) w każdej rundzie losowania będzie
jednakowe i równe prawdopodobieństwo sukcesu (czy też porażki) w pierwszym losowaniu −−−− tak
długo jak długo nie mamy informacji co zostało wylosowane w poprzednich rundach.
Popatrz na to w ten sposób: Masz 5 kart (10,Walet, Dama, Król, As) i pięciu kolegów wyciąga
kolejno kartę, jaką szansę ma każdy z nich na wyciągnięcie Asa? Przed przystąpieniem do
losowania każdy z nich będzie miał prawdopodobieństwo równe 1/5 − prawda ?! Więc w trakcie
(jeżeli nie wiemy co inni wylosowali) także będzie to równe 1/5.
30 wrz 09:55