Okręgi
Krzysiek:

Dane sa dwie liczby dodatnie (a) i (r) gdzie a>r oraz punkt A
Jaka figurą jest zbiór środków wszystkich okręgów o promieniu r , stycznych do okręgu o(A,a)
Będzie to o(A,r+a) lub o(A,a−r)
To powinno być dobrze
3 paź 11:39
Krzysiek:

Jest także pytanie o przypadek gdy a≤r
Gdy a=r to środki o(A,r) stycznych do o(A,a) leżą na okregu o(A,2r)
Natomiast gdy a<r
srodki takich okręgów należa do o(A,r+a)
3 paź 13:11
Krzysiek:
3 paź 18:19
. :
Co do przypadku a=r polecam jeszcze spojrzeć na definicje styczności wewnętrznej okręgów a
następnie rozpatrzeć jaki okrag o promieniu równym r będzie styczny wewnętrznie do wyjściowego
okregu
3 paź 19:13
Krzysiek:

r
1=r
r
2=a to okręgi te będą sie pokrywać
==========
|r
1−r
2|= |r−a|=0
Jeśli odległość środków okręgu wynosi 0 to okręgi mogą być tylko styczne zewnętrznie
Nie bardzo jarzę jakby miały byc styczne wewnętrznie .
3 paź 20:06
ite:
Przypadek gdy r>a czyli promienie okręgów stycznych są dłuższe od promienia okręgu wyjściowego
o(A,a) (to ten w kolorze czarnym). Dołączam, bo ładnie wygląda : )
https://www.geogebra.org/geometry/k4yq8usn
Kolor fioletowy − okręgi styczne zewnętrznie, zielony − styczne wewnętrznie, najlepiej to
zobaczyć, gdy przycisk animacji (lewy dolny róg) jest wyłączony.
3 paź 21:03
Krzysiek:
Inaczej sobie wyobrażałem ten zbiór srodków tego okręgu
Bardzo dziękuje
3 paź 21:34