Ciąg fibonacciego
kultor: Ciąg Fn jest ciągiem Fibonacciego. Ile jest równa suma F1 + F3 + F5 + · · · + F2n−1?
Czy tutaj chodzi po prostu o wzór na ciąg Fibonacciego, że każdy następny wyraz jest sumą dwóch
poprzednich czyli Fn−1+Fn−2
21 wrz 17:53
wredulus_pospolitus:
tak ... więc zauważ, że:
F
2 = F
1 + F
0
więc
F
3 + F
1 = F
3 + F
2 − F
0 = F
4 − F
0
więc:
F
5+ F
3 + F
1 = F
5 + F
4 − F
0 = F
6 − F
0
więc
F
7 + F
5+ F
3 + F
1 = F
7 + F
6 − F
0 = F
8 − F
0
itd.
kumasz czaczę
21 wrz 17:56
kultor: Jaże, jaże o co chodzi. Dzięki. Szkoda tylko, że nie ma skali, w gwiazdkach to taka ocena
byłaby lepsza
21 wrz 18:24
Mariusz:
Wyznaczny funkcję tworzącą ciągu Fibonacciego
F
0 = 0, F
1 = 1
F
n = F
n−1+F
n−2
G(x) = ∑
n=0∞F
nx
n
∑
n=2∞F
nx
n = ∑
n=2∞(F
n−1+F
n−2)x
n
∑
n=2∞F
nx
n = ∑
n=2∞F
n−1x
n+∑
n=2∞F
n−2x
n
∑
n=2∞F
nx
n =x(∑
n=2∞F
n−1x
n−1)+x
2(∑
n=2∞F
n−2x
n−2)
∑
n=2∞F
nx
n =x(∑
n=1∞F
nx
n)+x
2(∑
n=0∞F
nx
n)
∑
n=0∞F
nx
n−0−x =x(∑
n=0∞F
nx
n − 0)+x
2(∑
n=0∞F
nx
n)
∑
n=0∞F
nx
n − x(∑
n=0∞F
nx
n) − x
2(∑
n=0∞F
nx
n) = x
(1−x−x
2)(∑
n=0∞F
nx
n) = x
(1−x−x
2)G(x) = x
Chcemy mieć funkcję tworzącą podciągu ciągu liczb Fibonacciego o nieparzystych indeksach więc
Definiujemy funkcję
| | 1 | | x | | −x | |
A(x) = |
| ( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 1−x−x2 | | 1+x−x2 | |
| | 1 | | x | | x | |
A(x) = |
| ( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 1−x−x2 | | 1+x−x2 | |
| | 1 | | x(1+x−x2)+x(1−x−x2) | |
A(x) = |
| ( |
| ) |
| | 2 | | (1−x−x2)(1+x−x2) | |
| | 1 | | x+x2−x3+x−x2−x3 | |
A(x) = |
| ( |
| ) |
| | 2 | | (1−2x2+x4−x2) | |
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych
| | x(1−x2) | |
S(x) = |
| |
| | (1−x)(1−3x2+x4) | |
| | x(1−x)(1+x) | |
S(x) = |
| |
| | (1−x)(1−3x2+x4) | |
Teraz należałoby rozwinąć tę funkcję w szereg
5 kwi 03:45
chichi:
ten
M to może być
Mariusz, pierwsza litera i poziom odklejenia się zgadza
18 maj 00:00