Liczby zespolone
aaaa: |z−1| + ℤ = 3
przez ℤ oznaczyłem sprzężoną liczbę zespoloną.
Jak rozpisać ten moduł |z−1|?
9 paź 20:04
jc: sprzężenie z = 3 − |z−1|
czyli z jest liczbą rzeczywistą
9 paź 20:56
chichi:
szanowny, zacznijmy od tego, ze mogłeś użyć wszystkiego innego, a wziąłeś akurat oznaczenie
zarezerwowane dla zbioru liczb całkowitych, ja proponuję z*, wówczas równanie wygląda tak:
|z − 1| + z* = 3, teraz przypominamy sobie iż |z| = √x2 + y2, dla
liczby zespolonej z = x + yi, wówczas mamy |z − 1| = √(x − 1)2 + y2.
9 paź 20:59