matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trójkąt
Krzysiek:
W trójkącie równoramiennym ABC AC=BC poprowadzono dwusieczną AD Kąt przy podstawie jest równy 2α.Oblicz kąty ADB i CDA Kąt ADB=180
o
−3α Kąt CDA=!80
o
−(180
o
−3α)=3α
1 paź 19:49