Suma kątów zewnętrznych
Emeryt 6-latek :

Dany jest trójkąt ABC
Obliczyć sumę kątów zewnętrznych tego trójkąta
Przy wierzchołku A będa dwa jednakowe kąty przyległe (katy zewnętrzne trójka ) których miara
wynosi 360
o−2α
Przy wierzchołku B tez są dwa jednakowe kąty zewnętrzne których miara wynosi 360
o−2β
Przy wierzchołku C też sa jednakowe dwa katy zewnętrze których miara to 360
o−2α
360
o−2α+360
o−2β+360
o−2γ=1060
o−2(α+β+γ)=1080
o−2*180
o= 720
o
Suma miar kątów zewnętrznych trójkąta wynosi 720
o
28 wrz 19:10
wredulus_pospolitus:
przy każdym z wierzchołków kąty mają sumarycznie 360
o.
Związku z tym sumując wszystkie kąty we wszystkich wierzchołkach dostajemy 3*360
o = 1080
o
I mogło się obyć bez tego co tam pisałeś

Zresztą .... to chyba nie oto chodziło
28 wrz 19:22
Emeryt 6-latek :
Ale jest dobrze?
Pytam bo było zadanie gdzie pytali o jeden kąt zewnętrzny przy wierzchołku a potem następne
zadanie gdzie były już dwa kąty zewnętrzne przy wierzchołku
28 wrz 19:29