Trójkąt
KlasaV-VIII:

Zbuduj trójkąt ABC w którym bok AB jest trzy razy dłuższy od boku BC a bok AC jest o 6 cm
dłuższy od boku BC
Obierz
a) BC=2cm
b) BC= 5cm
c) BC=6cm
d) BC=7cm
Jak należy obrać bok BC aby zadanie było rozwiązalne?
Z warunku zadania
AB>BC i
AC>BC oznaczę sobie bok BC=x to AB=3x i AC=x+6
AB+BC>AC i BC+AC>AB
x+3x>x+6 i x+x+6>3x
3x>6 i −x>−6
x>2 i x<6
2<x<6 tak należy obrać bok BC aby zadanie było rozwiązalne
20 wrz 11:48
chichi:
jest ok, na wstępie warto od razu dać założenie x > 0, jeśli uzmienniasz dłg. boku
20 wrz 12:09
KlasaV-VIII:
No tak .
Dla mnie to naturalne,ale tak musi być jak piszesz że należy zrobić założenie co do długości
20 wrz 12:35