Procenty
Anonim: Pani Anna i Pani Zofia ulokowały swoje oszczędmości w różnych funduszach inwestycyjnych
Anna 1500zł w funduszu Skarbczyk Zofia 1200zł w funduszu twój zysk po roku łączny zarobek
Obu pań eynosił 630zł przy czym roczny zysk procentowy w funduszu twój xysk był o 3 punkty
Procentowe wyźszy niż w funduszu Skarbczyk oblicz jaki zysk procentowy uzyskał każdy z
funduszy
https://ibb.co/3mp9FcZ link do próby rozwiązania
7 paź 21:01
wredulus_pospolitus:
x% −−− procentowy zysk w Skarbczyku
(x + 3)% −−− procentowy zysk w funduszu
1500*x% + 1200*(x+3)% = 630
15x + 12x + 36 = 630
27x = 594
x = 22
−−− nominalne zyski procentowe to 22% i 25%
sprawdzenie:
22%*1500 + 25%*1200 = 330 + 300 = 630
koooniec
7 paź 21:12
wredulus_pospolitus:
Nie wiem skąd pomysł ... że różnica w zysku pomiędzy inwestycjami to 3% z 1200 PLN
7 paź 21:13