Równanie z tangensem
Monika: Czy mając równanie np. sinx + tgx = 1/2 muszę na wstpie zrobić założenie, dla jakich kątów tg
nie istnieje?
20 wrz 14:17
chichi:
| | 1 | |
a jak masz równanie |
| = 1, to musisz wstępnie założyć dla jakich x równanie ma sens? |
| | x | |
20 wrz 14:33
Monika: Tak, jeśli mam tg w mianowniku, to jest oczywiste, że wyznaczam dziedzinę,
ale jeśli tg nie jest w mianowniku to też?
20 wrz 14:35
chichi:
czy aż tak bardzo nie chce Ci się tej dziedziny wyznaczać?
20 wrz 14:35
Monika: Ależ mnie się chce

ale czy wówczas też mam zapisać dla jakich x sinus ma sens w równaniu
sinx+tgx=1/2 ?
20 wrz 14:37
chichi:
| | π | |
no to właśnie pokazałaś, ze nie wiesz dlaczego tangens nie jest określony dla x = |
| =kπ, |
| | 2 | |
| | sin(x) | |
gdzie k ∊ ℤ. tan(x) = |
| , masz dzielenie? masz. przez co? przez cosinus, a ten |
| | cos(x) | |
zeruje się dla tychże x, stąd wynika dziedzina tangensa
20 wrz 14:38
Monika: Dobrze, to mnie przekonało

A czy w równianiu sinx +tgx=1/2 mam zrobić założenie dla sinusa?
20 wrz 14:42
Mila:
Nie, tylko dla cosinusa, bo jest w mianowniku funkcji tangens.
20 wrz 15:19
KlasaV-VIII:
A jak zapiszesz to równanie tak
| | sin(x) | | 1 | |
sin(x)+ |
| = |
| to juz widzisz jakie zrobic założenie ? |
| | cos(x) | | 2 | |
20 wrz 15:30
KlasaV-VIII:
A jak będziesz miała takie równanie
sin(x)+ctg(x)=0,75 to jakie zrobisz założenie ?
20 wrz 15:32
Monika: Dziękuję Ci Mila

Klasa V−VIII
Wtedy zrobię założenia dla sinusa, bo ctgx= cosx/sinx

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki
20 wrz 15:40