tryg
1224xy: Wyznacz wartość sin13° w zależności od a=cos26°
co mogę zrobić dalej? albo może jakoś inaczej trzeba to rozbić?
6 paź 09:49
1224xy: ewentualnie bardziej logicznie rozbiłem na sin(26°−13°)=sin26°cos13° − cos26°sin13°
tutaj pod cos26° mógłbym podstawić a, ale co zrobić z resztą?
6 paź 10:00
ite:
α = 13o, 2α = 26o, oba kąty należą do I ćwiartki,
najszybciej będzie skorzystać z tego wzoru
cos(2α) = 1 − 2sin2(α)
6 paź 10:53
1224xy: szybko poszło, wielkie dzięki

a jeśli kąty nie należałyby do pierwszej ćwiarki nie mógłbym
skorzystać z tego wzoru bo wtedy cos i sin miałyby różne znaki dobrze myślę?
6 paź 11:06
Pitbull mały: mógłbyś skorzystać tylko musiałbyś wiedzieć która ćwiartka albo rozpatrywać różne przypadki
6 paź 11:28
ite:

Ten wzór jest prawdziwy dla dowolnych kątów (α ∊ ℛ).
Trzeba tylko zwrócić uwagę, w której ćwiartce leży kąt α (czyli ta połówka, której wartość
sinusa musimy obliczyć) i sprawdzić np. na wykresie, czy wybrać pierwiastek dodatni czy
ujemny.
A tak przy okazji: funkcje
sinus α i
cosinus α mają ten sam znak nie tylko w
pierwszej ćwiartce, w trzeciej tak samo.
6 paź 11:30
1224xy: bardzo dziękuję za pomoc, faktycznie w trzeciej ćwiartce i sin i cos mają te same znaki tyle,
że oba są wtedy ujemne, jakoś o tym nie pomyślałem
6 paź 11:42
Krzysiek:
Można też skorzystać z zapomnianego wzoru połowkowego
6 paź 15:16