Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiast
kasztan: Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch różnych
pierwiastków równania 3x2 + (m − 3)x + m + 5 = 0 jest większa od 8/3.
Mógłby ktoś rozwiązać całe to zadanie ?
8 maj 17:05
janek191:
Δ = ( m −3)
2 − 4*3*(m + 5) > 0
| | b | | c | |
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 −2 x1*x2 = (− |
| )2 − 2* |
| = |
| | a | | a | |
| | 3 − m | | m + 5 | | 8 | |
= ( |
| )2 − 2* |
| > |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
8 maj 17:12
kasztan: Znaczy chodzi mi o to że rozwiązałem to zadanie tak jak u cb a w odpowiedzi jest wynik 𝑚 = 1
lub 𝑚 =
(−1+√5)/2 i się zastanawiałem czy to w ogóle może być dobra odpowiedz
8 maj 17:20
janek191:
Δ = m
2 − 6 m + 9 − 12m − 60 = m
2 − 12 m − 51 > 0
Δ
m = 144 − 4*1*(−51) = 144 + 204 = 348 = 4*87
√Δm =2
√87
| | 6 − 2√87 | |
m1 = |
| = 3 − √87 |
| | 2 | |
m
2 = 3 +
√87
m ∊ ( −
∞, 3 −
√87) ∪ ( 3 +
√87, +
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 9 − 6 m +m2 | | 2m + 10 | | 8 | |
| − |
| > |
| / * 9 |
| 9 | | 3 | | 3 | |
9 − 6 m + m
2 − 6m − 30 − 24 > 0
m
2 − 12 m −45 > 0
Δ
1 = 144 − 4*1*(−45) = 144 + 180 = 324
√Δ1 = 18
m
4 = 15
m ∊ ( −
∞, − 3) ∪ ( 15, +
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dokończ
8 maj 17:27
kasztan: ( −∞, 3 − √87) ∪ ( 15, +∞)
8 maj 18:00
ktoś: Jakim cudem wyszło coś takiego z jakiego wzoru?
x12 + x22 = ( x1 + x2)2 −2 x1*x2
3 paź 21:25
Krzysiek:
(x12+x2)2= x12+2x1*x2 +x22
Wobec tego żeby było x12+x22 to musisz od (x1+x2)2 własnie odjąć to 2x1x2
3 paź 21:40
Krzysiek:
ma byc na początku (x1+x2)2=
3 paź 21:41