Okręgi
Krzysiek:

Dane sa dwa okręgi o(B,r
1) i o(C,r
2) sa one styczne zewnętrznie .
Jednoczesnie każdy z nich jest styczny wewnętrznie do okręgu o(A,r
3)
Oblicz promienie r
1,r
2,r
3 wiedząc ze |AB|=2 |BC|=2,5| |AC|=1,5
|BC|=r
1+r
2
|AB|=r
3−r
1
|AC|=r
3−r
2
r
1+r
2=2,5
r
3−r
1= 2
r
3−r
2=1,5
r
1+r
3=4
r
1= 4−r
3
r
3−(4−r
3)=2
2r
3=6
r
3=3
r
1=1
r
2= 2,5−r
1= 1,5
Zrobiłem to zadanie tak
natomiast we wskazówce do zadania jest napisane . Zuważmy że |AB|+BC|+CA|=2r
3 (dlaczego?)
No własnie dlaczego?
2 paź 22:24
chichi:
sam wypisałeś te dłg. o których piszą... przecież ta suma to 2r
3
2 paź 22:31
chichi:
|AB| + |BC| + |AC| = (r1 + r2) + (r3 − r1) + (r3 − r2) = 2r3
2 paź 22:34
Krzysiek:
No tak ale myślałem że to od strzała należało zauważyć bez pisania
2 paź 22:35
OK:
2 paź 22:35
chichi:
nieeee, właśnie tak trzeba było to rozkminić
2 paź 22:36
??:
Co to za słowo "rozkminić" ?
2 paź 22:37
Krzysiek:
2 paź 22:37
2 paź 22:38
??:
Aaa .... to ze spacerniaku w "kiciu"
2 paź 22:41
chichi:
dokładnie tak jak mówisz
2 paź 22:41