trygonometria
xyz: Rozwiąż równanie cos(x)= −
√22 w przedziale <−2π; π>
po rozwiązaniu otrzymałam dwa wyniki x=
3π4 i x=−
3π4 ale w odpowiedziach jest jeszcze
−
5π4 i nie wiem jak to obliczyć. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? dodam jeszcze, że jak
narysowałam sobie wykres to widzę wprawdzie, że w podanym przedziale faktycznie są trzy punkty
ale po prostu nie mam pojęcia jak obliczyć ten trzeci
Dziękuję
chichi:
| | 3 | | 3 | |
rozw. ogólne x = |
| π + 2kπ ∨ x = − |
| π + 2kπ, gdzie k ∊ ℤ. |
| | 4 | | 4 | |
to jest rodzina rozwiązań, okresem tej funkcji jest 2π, teraz wstawiasz kolejne liczby
całkowite i widać, że trafisz w to rozwiązanie