Niech At= {x∊R: |x|≤ t^2 } t∊R.
Nskfjwk: Niech At= {x∊R: |x|≤ t2 } t∊R. Wyznaczyć ∩ At
t∊R
Bardzo prosze o wyjaśnienie krok po kroku co dokładnie trzeba zrobić
Wiem że trzeba znaleźć iloczyn zbiorów At, ale to tyle...
9 paź 12:09
ite:
Najpierw trzeba wyczuć, jakie to zbiory.
Najłatwiej zapisać kilka.
dla t=1 A1={x∊R: |x|≤12}=A1={x∊R: −1≤x≤1}
dla t=−1/3 A−1/3={x∊R: |x|≤(−1/3)2}={x∊R: |x|≤(1/9)}=A1={x∊R: −1/9≤x≤1/9}
Spróbuj zapisać jakieś inne.
9 paź 12:42
ABC z roboty: A potem trzeba wyczuć co będzie tą częścią wspólną i udowodnić to
można dwa zawierania, choć tu lepiej będzie trochę inaczej
9 paź 13:24