Prostokąt
Kasia: Prostokąt ma wymiary 16 cm x 7 cm. Jego długość zwiększono o 34 długości
O jaką część szerokości należy zmniejszyć jego szerokość, żeby pole prostokąta się nie
zmieniło? Zapisz obliczenia.
8 paź 12:34
. :
Zacznijmy od pytania: który z tych dwóch wymiarów jest długością? A który szerokością?
8 paź 12:36
Kasia: Długość 16 tak mi się wydaje
8 paź 12:40
wredulus_pospolitus:
1. Wersja gdzie wyliczamy wartości o ile zwiększono / zmniejszono długość i szerokość:
| | 3 | | 3 | |
długość zwiększono o |
| ... a więc zwiększono o 16* |
| = 12 cm |
| | 4 | | 4 | |
czyli długość po zwiększeniu wynosi 16 + 12 = 28 cm
P
starego ▭ = 16*7 = 112
P
nowego ▭ = 28*x
skoro ma być równość to: 28x = 112 −−−> x = 4
Czyli szerokość ma wynosić 4 cm, czyli musi zostać skrócona o 7−4 = 3 cm
| | 3cm | | 3 | |
Jaką częścią początkowej szerokości są te 3 cm? A właśnie takiej: |
| = |
| |
| | 7cm | | 7 | |
Czyli należy zmniejszyć szerokość o 3/7.
8 paź 12:52
wredulus_pospolitus:
2. Wersja trochę bardziej 'zaawansowana' (gdzie nie wyliczamy długości i szerokości i nie
zastanawiamy się która jest która)
P
starego ▭ = 16*7
| | 3 | |
Pnowego ▭ = 16*7*(1+ |
| )*(1−x) <−−− ponieważ o 3/4 zwiększono, więc nowa długość |
| | 4 | |
| | 7 | |
wynosi 1 + 3/4 = |
| początkowej długości |
| | 4 | |
| | 3 | | 7 | | 4 | |
stąd mamy: 16*7 = 16*7*(1+ |
| )*(1−x) −−−> 1 = |
| *(1−x) −−−> 1−x = |
| −−−> x = |
| | 4 | | 4 | | 7 | |
8 paź 12:55
Zosia:
a −− dł.
b −−szer.
P=ab
| | 3 | |
szerokość b należy zmniejszyć o |
| |
| | 7 | |
8 paź 19:01
Krzysiek:
Zadanie jest bardzo proste więc i rozumowanie do niego powinno być bardzo proste.
Czy Kasia to zrozumie ? Nie wiem .
8 paź 19:07