Grafy
konus: Zadanie tyczy się grafów, ale nie chciałbym go rozwiązywać tylko zmodyfikować i mam nadzieje na
waszą pomoc. Mianowicie tak wygląda treść tego zadania:
"Firma telekomunikacja X, w której pracujesz, zdobyła kontrakt na wykonanie sieci
światłowodowej nowej generacji, łączącej 13 miast
wojewódzkich w Polsce (z wyjątkiem Białegostoku, Opola, Warszawy, Gdańska i Lublina). Oblicz,
jaka jest minimalna długość kabla
światłowodowego potrzebna do wykonania tego zadania? Odpowiedź odpowiednio uzasadnij.
Skorzystaj z tabeli zawierającej odległości między
miastami."
Ten przypadek głosi, że jest to zadanie typowe pod algorytm Jarnika. I zgadzam się z tym.
Natomiast ja bym was chciał zapytać(nie o rozwiązanie) lecz o modyfikacje tego zadania w taki
sposób aby dało się tutaj wykorzystać algorytm Kruskala. Co byście tutaj zmienili w taki
sposób aby zamiast jarnika dać Kruskala? Zastanawiałem się aby tutaj obliczyć minimalny koszt
położenia tego kabla. W sensie wybrać takie miasta, których odległości nie wygenerują
horendalnych kosztów położenia takiego światłowodu. Jak myślicie, dobry trop czy do dupy?
21 wrz 20:08
wredulus_pospolitus:
Ale tu bez modyfikacji możesz jechać Kruskałem.
Oba algorytmy mają ten sam cel −−− stworzyć graf spójny o najkrótszej sumie krawędzi
21 wrz 20:52
wredulus_pospolitus:
Zastosuj jeden i drugi algorytm ... zobacz jak one działają (w kolejnych krokach) i jaki będzie
efekt końcowy
21 wrz 20:53
konus: Ok. Dzięki
21 wrz 21:22