planimetria
~~miks: W trójkacie ABC poprowadzono odcinki AD, BE i CF w ten sposób, z˙ e punkty D, E i F sa˛
srodkami odpowiednio odcinków BE, CF i AD. Oblicz pole trójkata ABC jezeli pole trójkata
DEF jest równe 2.
Jak to rozwiazac wzorem P=0,5absinα. Wiem jaki jest wynik bo rozwiazanem wspólnymi wysokościami
i podstawa,
ale można tez tym wzorem jak ?
21 wrz 11:25
21 wrz 15:35
~~miks: Dzięki, tak to ja mam rozwiązane, ale chcę tylko przy użyciu tego wzoru z sinusem
21 wrz 22:58
maks:

S=2
2S= a*b*sinα = C*b*sinγ= a*c*sinγ= 4 sin(180
o−α)= sinα
| | a*2b*sinδ | |
to P1= |
| = absinα= 4 |
| | 2 | |
| | b*2c*sinx | |
P2= |
| = bc sinγ= 4 |
| | 2 | |
| | c*2a*siny | |
P3= |
| = acsinβ =4 |
| | 2 | |
P(ABC)= 3*4+2= 14
21 wrz 23:45
~~miks: Właśnie to,dzieki
22 wrz 12:23