nierówność
kiki: rozwiąż nierówność:
(2x+3)(32−2x) ≥0
t=2x
wyszło t1=−3 i t2=32
z tego mi wyszło x=−5
ale nie wiem czy rysować parabole? z skąd wychodzi odp:
że x∊ (−∞,5>
10 paź 12:00
chichi:
∀x∊R (2x + 3 > 0), więc wystarczy jedynie rozwiązać nierówność 32 − 2x ≥ 0
10 paź 12:03
Monika: jak już podstawisz pomocniczą niewiadomą, 2x=t,
to masz:
(t+3) (32−t) >= 0
każdy nawias przyrównasz do zera i masz t = − 3 lub t = 32
Właśnie teraz rysujesz parabolę o osi t, jest ona skierowana ramionami w dół (bo masz − t2)
Z paraboli odczytasz, że t należy do przedziału < −3 ; 32>
W takim razie 2x należy właśnie do tego przedziału < −3 ; 32 >
Z tej nierówności zapisujesz, że 2x <= 32, to 2x <= 25, więc x <= 5
10 paź 21:48