proszę o reozwiązanie
anna: podstawą ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ABCS jest trójkąt ABC
Wysokość SD ma długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt którego tangens jest równy 1/2
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa
2 paź 18:42
Krzysiek:
W podstawie takiego tójkata jest trójkąt równoboczny i sciany to trójkaty równoramienne
Pytanie do Ciebie jest takie
Gdzie w takim ostrosłupie (jesli w podstawie jest wielokąt foremny ) a trójkąt równoboczny jest
takim wielokątem pada wysokośc ostrosłupa ?
2 paź 19:23
wredulus_pospolitus:
Krzysiek −−− przeczytaj na spokojnie to co napisałeś ... i popraw
2 paź 19:34
Krzysiek:
Tak zauważyłem
W podstawie takiego ostrosłupa jest itd
Zauważyłem ale nie chciało mi się poprawić . Lenistwo mnie ogarnia coraz bardziej
Może przesilenie jesienne
2 paź 19:38
anna: dla mnie ta treść jest niezrozumiała mam pytanie czy SD ta wysokość ma spodek w przecięciu
się wysokości podstawy czy punkt D jest w połowie boku AB i to jest wysokość ostrosłupa
2 paź 19:57
chichi:
słabo doprecyzowane polecenie, ale gdyby mówiono o wysokości ściany bocznej, to pewnie by to
zaznaczono. tutaj uznano, że mówiąc wysokość każdy pomyśli o wysokości ostrosłupa
2 paź 20:13
Krzysiek:
To pierwsze
To drugie to wysokość sciany bocznej ostrosłupa
2 paź 20:15
Krzysiek:

CE =h− to wysokośc podstawy (czyli trójkata rownobocznego
Wyskośc ostrosłupa− H pada pod kątem prostym na podstawe w punkcie D
Punkt D jest srodkiem okręgu opisanego na tym trójkącie
Ile wynosi długośc odcinka CD?
2 paź 20:36
aaa:
| | 12 | | 1 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ r=12 to h= 12√2 |
| | 2r | | 2 | |
P
p= 3r
2√3= ..........
P
b= 3* r
√3*h =...........
Pc=.....
2 paź 21:13
Krzysiek:
Dobry wieczór
Kąt α ma być między krawędzią boczna a wysokością ostrosłupa a nie wysokością podstawy
2 paź 21:29
anna: wynik tego zadania to
Pc = 432(√3 + √6)
czy ktoś rozwiązał
2 paź 21:30
anna: czy to nie jest kąt DSC ( kąt między wysokością a krawędzią boczną )
2 paź 21:32
aaa:
No tak

czytanie ze zrozumienim się kłania (sorry)
w takim razie
teraz dokończ........
2 paź 21:36
anna: Pc = 12 (√3 + √126)
to chyba poprawne
dziękuję
4 paź 14:03
Krzysiek:
Mi wyszedł inny wynik ale mogłem sie pomylic bo liczyłem w pamięci
Napisz ile Ci wyszło pole podstawy i pole jednej powierzchni bocznej
4 paź 16:00
chichi:
√126 = 3√14
4 paź 16:14
Krzysiek:
Wysokośc podstawy h=9
stad obliczylem bok (a) podstawy
| | a2√3 | | 108√3 | |
Pp= |
| = |
| = 27√3 |
| | 4 | | 4 | |
Wysokość (h
b) ściany bocznej (rysunek z 21:13
h
b2= H
2+r
2 r=3 i H=12
h
b2=153
h
b=
√153=
√9*17=3
√17
Pole jednej powierzchni bocznej P
pb
P
pb= 0,5*a*h
b
P
pb= 3
√3*3
√17= 9
√51
Pole całkowite P
c
P
c= P
p+3*P
pb
P
c= 27
√3+27
√51= 27(
√3+
√51
Chyba sie nie pomylilem
4 paź 16:31
anna: dziękuję bardzo
5 paź 22:22