Help z tryg
Zuzu: | | 1 | |
Kat x jest ostry i sinx− cosx = |
| . |
| | √2 | |
Oblicz sin
2x − cos
2x
9 paź 08:53
. :
1. Podnosisz rownanie do 2
2. Zastosuj wzór skróconego mnożenia
3. Zastosuj jedynkę trygonometryczna
4. Z otrzymanej postaci rownania wyznacz sinx
5. Wyznaczona postać sinx wstaw do np. Jedynki trygonometryczne i wyznacz wartość cosx
6. Mając wartość cosx, wyznacz wartość sinx
7. Mając wartości sinx i cosx −−− oblicz wartość wyrażenia o której pytają w zadaniu
9 paź 09:04
an: z pierwszego do 2 wyznacz sin2x
sin2x − cos2x=−cos2x
9 paź 09:29
. :
| | tutaj coś tam jest | |
Nie wyznaczają sin(2x) wyznacz sinx = |
| |
| | cosx | |
9 paź 09:30
. :
A jeżeli już tak chcesz robić − to jedziesz z jedynki trygonometryczne wtedy − − − tylko
pytanie za 100 punktow −> cos(2x) >0 czy też <0
9 paź 09:32
Małgosia, ta od Jasia:
można też i tak:
a
2 − b
2 = (a + b)(a − b),
| | π | | 1 | |
sinx + cosx = √2cos( |
| − x) i sinx − cosx = |
| |
| | 4 | | √2 | |
sin
2x − cos
2x = (sinx − cosx)(sinx + cosx) = ...
9 paź 09:48
Małgosia, ta od Jasia:
albo: sin
2x − cos
2x = −cos2x
| | 1 | | 1 | | 1 | | π | |
(sinx − cosx)2 = |
| ⇒ 1 − sin2x = |
| ⇒ sin2x = |
| ⇒ 2x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 6 | |
9 paź 09:55
wredulus_pospolitus:
9:48 −−− średni pomysł −−− po kiego obliczać cos(pi/4 − x) jak i tak trza obliczyć cos x, żeby
poznać 'x'
| | π | | 5π | |
9:55 −−− a skąd pewność, że 2x = |
| a nie 2x = |
| |
| | 6 | | 6 | |
9 paź 10:47
Krzysiek:
| | π | |
Kąt x jest ostry stąd zeby sinx−cosx>0 to kąt musi bć > |
| (>45o) więc x∊(45o,90o) |
| | 4 | |
więc sin
2x−cos
2x bedzie >0
9 paź 11:22