Znajdź liczbę x
Adamm: Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste x ≠ 0, takie że x, x2 i 1/x mają te same cyfry po
przecinku.
Innymi słowy, x, x2, 1/x różnią się o liczbę naturalną.
23 wrz 11:47
wredulus_pospolitus:
czyli:
∃
a ∊ Z x + a = x
2
no dobra, a więc:
| | 1 | |
x + b = |
| −−−> x2 + bx = 1 −−−> x2 + bx − 1 = 0 −−−> Δ = b2 + 4 −−−> |
| | x | |
| | b ± √b2+4 | | b ± √b2+4 | |
x + a = x2 −−−> |
| + a = ( |
| )2 //*4 |
| | 2 | | 2 | |
2b + 2
√b2+4 + 4a = b
2 + 2b
√b2+4 + b
2 + 4
4a = 2b
2 −2b + 2(b−1)
√b2+4 + 4 //:2
2a = b
2 −b + (b−1)
√b2+4 + 2
wiemy, że a ma być liczbą całkowitą, więc 2a także będzie liczbą całkowitą, więc i
b
2 −b + (b−1)
√b2+4 + 2 musi być liczbą całkowitą ... problemem jest
√b2+4 <−−− to musi
być liczbą wymierną

, przy czym b
2 jest liczba całkowitą, więc b
2+4 jest liczbą całkowitą
... więc jedyna szansa na to aby
√b2+4 był liczbą wymierną jest taka, gdy będzie liczbą
całkowitą
a więc dla jakich wartości b zajdzie to co musi zajść?
23 wrz 14:19
Adamm: @wredulus
x = (−b±√b2+4)/2, zgubiłeś minusa więc masz
2a = b2+b+(b−1)√b2+4+2
Oczywiście został przypadek x = (−b−√b2+4)/2
√b2+4 nie musi być liczbą całkowitą, możemy mieć jeszcze b = 1
24 wrz 11:27
wredulus_pospolitus:
masz rację ... b = 1 lub b = −1 należy rozważyć osobno ze względu na 'a' ... jedna takie 'b'
spowoduje, że x nie będzie liczbą całkowitą
24 wrz 11:37
Adamm: Nikt nie chce rozwiązać fajnego zadanka? No trudno...
27 wrz 11:45
wredulus_pospolitus:
Adamm −−− jak dla mnie to ja już skończyłem rozwiązanie tego zadania
27 wrz 11:59